GroenLinks

Pensioenakkoord gemiste kans

Donderdag 15 september 2011, 22:58u - Jesse Klaver

GroenLinks steunt het huidige pensioen'akkoord' niet. Ondanks redelijke voorstellen van de partij om het akkoord eerlijker te maken weigert het kabinet noodzakelijke aanpassingen te doen om een eerlijke verdeling te maken tussen jong en oud en arm en rijk. Nog steeds is het pensioen van jongeren niet veilig. Om een akkoord binnen te slepen wordt zelfs een nieuwe VUT-regeling ingevoerd.

De Partij van de Arbeid (PvdA) draaide donderdag in het debat alsnog. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver (woordvoerder pensioenen): "Dankzij deze draai kunnen pensioenfondsen geld blijven uitgeven wat er niet is. Mijn generatie is de Sjaak."

De Kamer steunde de motie van Jesse Klaver om 250 miljard euro tekort in de pensioenfondsen weg te werken om jongeren ook een pensioen te garanderen niet.

Klaver: "Dit is een lelijk compromis geworden. Jongeren gaan betalen voor het Zwitserlevengevoel van hun ouders en grootouders. De vitaliteitsregeling wordt omgedoopt in een nieuwe VUT regeling voor hoogopgeleiden. En niemand begrijpt meer hoe de regeling uitpakt."

Klaver vervolgt: "Niemand mag zich hierbij neerleggen. Voor jong en oud is de enige oplossing een progressief akkoord dat eerlijk uitpakt voor jong en oud en arm en rijk, met een oplossing voor zware beroepen en banen voor 45+'ers zodat mensen ook echt door kunnen werken tot aan hun pensioen."