CDA


Eerste reactie Sybrand van Haersma Buma op Miljoenennota donderdag 15 september 2011

'Het kabinet geeft in deze miljoenennota eerlijk en helder aan dat we in een onzekere en turbulente tijd leven. Onze hoogste prioriteit is het behoud van onze banen en de toekomst van onze pensioenen' aldus CDA fractievoorzitter Sybrand Buma. Daarom wil het CDA dat het kabinet bovenal inzet op het versterken van de economische positie van Nederland in Europa en in de wereld.

Op dit moment zien we een wereld waarin veel onzekerheden zijn over de toekomst. De toekomst van onze economie, de euro en daarmee onze welvaart.

'Nederland is geen eiland, maar een land dat al eeuwen lang haar geld verdient door in de hele wereld actief te zijn'.

Daarom moet de Nederlandse begroting op orde gebracht worden. Dat betekent dat de overheid niet meer mag uitgeven dan dat zij binnenkrijgt. Op dit moment zijn we jaarlijks nog steeds 10 miljard euro kwijt aan de rente op onze staatschuld. Dit is meer dan we jaarlijks uitgeven aan het basisonderwijs.

Nu deze schulden in NL en Europa aanpakken in het belang van de volgende generatie is onze dure plicht.

Het terugbrengen van onze schulden gaat gepaard met noodzakelijke bezuinigingen die in 2012 voor iedereen voelbaar zullen worden. Daarom ga ik ervan uit dat er is ingezet op een evenwichtige verdeling van de lasten. We gaan ervan uit dat de grote verschillen in koopkrachtverlies zijn verkleind. Maar duidelijk is dat iedereen wordt geconfronteerd met een achteruitgang in 2012.