Gemeente Winterswijk

september Beperking dienstverlening kosteloze huwelijken en partnerschapsregistratie en invoering flitshuwelijk

Beperking dienstverlening kosteloze huwelijken en partnerschapsregistratie en invoering flitshuwelijk

15 september
Het college van burgemeester en wethouders heeft nieuwe beleidsregels voor het voltrekken van huwelijken en geregistreerde partnerschappen op een kosteloos tijdstip vastgesteld. Het doel van dit beleid is om de kosten die de gemeente maakt voor huwelijks- en partnerschapsvoltrekkingen te verminderen en daarmee de inkomsten mogelijk te verhogen. De beleidsregels treden op 1 januari 2012 in werking. Verder heeft het college besloten om vanaf 2012 het `flitshuwelijk' in te voeren.

De gemeente Winterswijk is wettelijk verplicht 2 tijdstippen per week beschikbaar te stellen voor het voltrekken van kosteloze huwelijken en geregistreerde partnerschapen. De kosteloze ceremonies zijn bedoeld om paren de mogelijkheid te bieden om gratis in het huwelijk te treden of een partnerschap aan te gaan. In Winterswijk worden 40% van de huwelijken en geregistreerde partnerschappen op een kosteloos tijdstip voltrokken. Op dit moment krijgt een paar dat op een kosteloos tijdstip een ceremonie aangaat dezelfde dienstverlening geboden als een paar dat kiest voor een regulier tijdstip waaraan wel kosten zijn verbonden. Om hierin in de toekomst toch een duidelijker onderscheid te kunnen maken worden kosteloze ceremonies met de invoering van dit beleid soberder van karakter. Dit betekent dat de voltrekking plaatsvindt op het gemeentekantoor aan de Stationsstraat met maximaal 10 personen op de dinsdagochtend om 9 uur en 9.15 uur. De voltrekking vindt plaats door een medewerk(st)er van het team Burgerzaken. Tijdens de ceremonie wordt alleen invulling gegeven aan het wettelijke deel. Dit beperkt zich in principe tot het opmaken van de akte en het geven van het 'jawoord' bij een huwelijk en het tekenen van de akte bij een geregistreerd partnerschap. Mocht het paar toch extra wensen hebben, zoals een toespraak of een ruimere en mooiere locatie dan moet men kiezen voor een tijdstip waaraan leges verbonden zijn. De beleidsregels zijn te vinden op www.winterswijk.nl.

Invoering `Flitshuwelijk'

Mensen trouwen om uiteenlopende redenen. Eén daarvan is het verkrijgen van rechtszekerheid bij de aankoop van een woning of het krijgen van een kind. Men wil in die situatie vaak op zeer korte termijn het huwelijk sluiten, waarbij het belangrijkste doel is om formeel wettelijk getrouwd te zijn of een geregistreerd partnerschap te zijn aangegaan. Geïnteresseerde paren kunnen vanaf 1 januari 2012 ook kiezen voor een `Flitshuwelijk', welke mogelijkheid ook op het geregistreerde partnerschap van toepassing wordt. De ceremonie beperkt zich, net als bij een kosteloos huwelijk / geregistreerd partnerschap, tot de wettelijke formaliteiten, maar kan ook op andere tijdstippen tijdens de werkweek worden afgesloten, behoudens algemeen erkende en daarmee gelijkgestelde feestdagen. Voor het voltrekken van een `Flitshuwelijk' worden wel leges in rekening gebracht.