D66

donderdag 15 september 2011

D66 nomineert Egyptische activiste voor mensenrechtenprijs

Europarlementariër Marietje Schaake heeft donderdag de Egyptische activiste Asmaa Mafhouz (26) genomineerd voor de jaarlijkse Sakharov-mensenrechtenprijs.

Mahfouz plaatste op 18 januari een filmpje op internet dat uiteindelijk leidde tot de revolte in Egypte.

YouTube filmpje

"In het YouTube filmpje riep Mahfouz de Egyptenaren op voor hun eigen waardigheid en vrijheid op te komen", verklaart Schaake haar keuze. "Het filmpje werd miljoenen keren bekeken en op 25 januari stond het Tahrirplein in Cairo vol jonge demonstranten. De rest van het verhaal is bekend."

Voorbeeld

Mahfouz en de door haar opgerichte 6 april jeugdbewegingen zijn volgens Schaake belangrijke getuigen van de moed en de ambitie van een jonge generatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Met haar nominatie hoopt Schaake dat Mahfouz nog meer een voorbeeld voor andere vrouwen kan zijn. Vrouwen speelden een essentiële rol in de demonstraties.

Helden

"Juist nu, acht maanden na de vreedzame revoluties in Tunesië en Egypte, is het belangrijk de helden van toen een hart onder de riem te steken", vindt Schaake. De interim-regeringen hebben grote moeite met het vinden van de juiste weg vooruit, het leger berecht duizenden burgers voor militaire rechtbanken en vooral jongeren die kritiek hebben op het uitblijven van hervormingen, worden geïntimideerd.

Zij aan zij

Schaake: "Met de Sakharov-prijs kan de EU duidelijk maken dat wij zij aan zij staan met burgers die vrijheid en mensenrechten nastreven." Ook Mahfouz werd onlangs door militairen verhoord. Na een brandbrief van Schaake en andere Europarlementariërs werd zij weer vrijgelaten.

Praktische steun

De EU moet daarnaast snelle en praktische steun geven aan de jonge generatie die Egypte en Tunesië in de toekomst gaat leiden, vindt Schaake. Zelf gaf de D66-politica afgelopen zomer politieke trainingen aan jonge vrouwen in Cairo. "Uiteindelijk is het doel intensieve economische samenwerking en handel", stelt Schaake, "Maar voor nu is het belangrijk dat de EU jongeren helpt bij praktische zaken als het schrijven van een verkiezingsprogramma of te laten zien hoe je campagne voert."

Toekomstige leiders

De Sakharov-prijs is niet meer dan een steuntje in de rug. "Maar daar moeten toekomstige leiders als Asmaa het van hebben", vindt Schaake. Voor oktober of november staan in Egypte nieuwe presidentsverkiezingen gepland.

Bekijk hier het beroemde filmpje van Asmaa Mahfouz. Zie het origineel