VNG: Constructief advies toekomst en transitie sociale werkvoorziening

Persbericht van VNG

De VNG is blij met het advies van de commissie Toekomst en Transitie Sociale Werkvoorziening (TTSW). Het advies geeft duidelijk aan hoe werk voor mensen met een beperking in de toekomst georganiseerd zou moeten worden. Tegelijkertijd maakt het advies duidelijk dat de financiële randvoorwaarden op de korte termijn voor gemeenten te krap zijn. De VNG ziet het advies van de Commissie TTSW als een belangrijk document om de impasse tussen gemeenten en het kabinet over de sociale werkvoorziening te doorbreken. De VNG zal over dit advies met de leden in gesprek gaan.

Toekomst
De commissie stelt voor een splitsing te maken tussen werk in een reguliere omgeving en Beschermd Werk. Werk in een reguliere omgeving is bij voorkeur een gewone baan. Voor mensen met een lage productiviteit stelt de commissie de faciliteit Beschermd Werk voor. Daarin zitten de mensen uit de arbeidsmatige dagbesteding en de mensen met de huidige indicatie beschut werk. Voor mensen met een functiebeperking die onder begeleiding wel bij een werkgever aan de slag kunnen, zijn detache-ringen nodig. Op deze manier kunnen zij dan werkervaring opdoen om alsnog door te groeien naar regulier werk. De commissie stelt voor hier een gespecialiseerde detacheringfaciliteit voor in te richten. De VNG steunt deze voorstellen.

Transitie
Het kabinet stelt euro 400 miljoen ter beschikking voor de transitie van de sociale werkvoorziening. Dit geld komt in een transitiefonds en de commissie onder leiding van Westerlaken doet in haar rapport aanbevelingen over de inzet van dit geld. De commissie benadrukt dat de transitie plaats moet vinden op basis van de vraag naar arbeid in de regio en de expertise die het vraagt om die arbeid te leveren. De VNG steunt die voorstellen.

Financiën
De commissie waarschuwt dat het financiële perspectief de komende jaren voor de sociale werkvoor-ziening zo krap is dat dit ten koste zal gaan van re-integratie van overige groepen en spreekt over een 'welhaast onmogelijke opdracht'. De commissie acht het risico groot dat het huidige systeem 'krakend vastloopt'. De VNG ziet dat risico ook en wijst erop dat er gemeenten zijn waar het dreigend tekort voor de Wsw groter is dan het totale participatiebudget. Dat herstructurering op bepaalde terreinen verbeteringen kan opleveren, bestrijdt de VNG niet. Het kabinet ziet echter niet onder ogen dat die kostenvoordelen pas op langere termijn bereikt kunnen worden en dat de loonkosten niet naar beneden kunnen worden bijgesteld. De snelheid waarmee de rijkssubsidie per SW'er in de plannen van het kabinet terugloopt, stelt de sociale werkvoorziening en gemeenten voor onoplosbare vraagstukken. Zo komen gemeenten straks per SW'er 5.000 euro te kort.

Extra aandacht voor gemeenten met grote aantallen SW'ers per inwoner De commissie vraagt extra aandacht voor gemeenten met grote aantallen SW'ers per inwoner. Voor de VNG zijn ook de individuele effecten voor gemeenten een belangrijk beoordelingskader bij de nieuwe Wet werken naar vermogen. De commissie TTSW adviseert om regionale en lokale transitieteams op te richten om de gemeenten in de transitie te begeleiden.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De commissie doet aanbevelingen op het gebied van sturing en transitie die gemeenten en bedrijven in de sociale werkvoorziening serieus moeten nemen. VNG verwacht dan ook dat het Kabinet op basis van dit advies opnieuw kijkt naar de financiële randvoorwaarden voor de transitie. De transitie-opdracht die het rapport van de commissie neerlegt voor gemeenten, werkgevers en het kabinet, kan voor geen van de partijen vrijblijvend zijn. Een goede transitie is een gezamenlijke verantwoorde-lijkheid van de Rijksoverheid, gemeenten en de SW-bedrijven. Het advies van de commissie Toekomst en Transitie van Sociale Werkvoorziening geeft richting om die gezamenlijke verantwoordelijkheid op te pakken.

*




Razende Robot Reporter