FloraHolland


Amaryllisdozen komend seizoen uitgevoerd met coating

FloraHolland (15 september 2011) - In de vorm van een grootschalige pilot worden de Amaryllisdozen vanaf begin november aan de binnenzijde voorzien van een PE-coating. Verschillende onderzoeken tonen aan dat Amaryllisdozen met coating het vochtverlies van de Amaryllis beperken. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de bloem en vermindert de kans op uitval. Ook worden de dozen door de coating vochtbestendiger, wat ten goede komt aan de performance van de doos in de keten.

In de onderzoeken zijn dozen met verschillende soorten coatings en behandelingen getest. De doos die aan de binnenkant volledig is voorzien van een coating, toont de beste resultaten. Een coating is een laagje PE (kunststof) wat op het karton wordt aangebracht en waardoor een barrière tegen vocht ontstaat. Het karton voelt wat vetter aan. Het vochtverlies tijdens de transportfase is in deze doos aantoonbaar lager dan de huidige doos. Daarnaast is er een positieve lijn geconstateerd als het gaat om uitval en er zijn geen negatieve effecten geconstateerd.

Mede op aangeven van de FloraHolland Productcommissie Amaryllis en in overeenstemming met de handel (VGB) worden de Amaryllisdozen het komende seizoen gecoat. Gedurende het seizoen worden diverse onderzoeken gedaan. Na het seizoen vindt er een evaluatie plaats en wordt besloten of de Amaryllisdozen in het vervolg standaard van een coating worden voorzien.

Nieuwe fustcode voor Amaryllisdoos met coating: fc654 Om de overgang van de Amaryllisdoos met coating op een goede manier te laten verlopen, krijgt de Amaryllisdoos met PE-coating een nieuwe fustcode, fc654. De uitgifte- en verrekenprijs van de gecoate doos is vastgesteld op EUR 1,11.

De overgang naar het gecoate karton gaat gepaard met de introductie van de nieuwe bedrukking die onderdeel uitmaakt van de nieuwe bedrukkingslijn van de eenmalige bloemendozen. Alle Amaryllisdozen met de nieuwe bedrukking zijn daarmee standaard voorzien van een coating. Op de doos wordt de nieuwe fustcode, fc654, weergeven. De gecoate doos (fc654) wordt uitgegeven wanneer de oude voorraad ongecoate dozen(fc644) op is. De verwachting is dat dit rond begin november plaatsvindt.