Gemeente Maassluis

Gemeente zoekt naar nieuwe koers voor Dukdalf en maatschappelijke samenwerking

Hoe kunnen we het beste inspelen op de demografische en maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen? Dit is de vraag die de gemeente Maassluis zich stelt. De vergrijzing, maar ook de invoering van de Wet werken naar vermogen en de bezuinigingen op onder meer de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) hebben ingrijpende gevolgen voor de gemeente maar ook voor Dukdalf, het Maassluise Wsw en re-integratiebedrijf. De gemeente heeft daarom door BMC verkennend onderzoek laten doen naar verschillende mogelijkheden voor de herpositionering van Dukdalf. Daarnaast gaat de gemeente met maatschappelijke organisaties en instellingen in gesprek om te komen tot een andere manier van samenwerken.

Wethouder Pieter Kromdijk: "De rijksoverheid hevelt steeds meer taken over naar de gemeente, maar tegelijkertijd krijgen we minder budget. We moeten dus meer doen met minder middelen. Dat betekent dat we moeten zoeken naar efficiëntere en andere manieren van werken. Dit geldt voor Dukdalf, maar ook voor de manier waarop de gemeente en maatschappelijke organisaties samenwerken. Verder zullen we meer moeten gaan samenwerken met de regiogemeenten. Niets doen is geen optie, we moeten een andere weg inslaan."

Dukdalf

Sinds 2007 helpt Dukdalf niet alleen mensen met een arbeidshandicap aan het werk, maar ook mensen met een bijstandsuitkering. Omdat de wetgeving verandert, verandert er ook het nodige voor Dukdalf. BMC heeft vier mogelijke toekomstscenario's voor Dukdalf geschetst. Per scenario is op hoofdlijnen onderzocht hoe dit past bij de gewenste koerswijziging.

In het eerste scenario, Dukdalf als re-integratiebedrijf, zou Dukdalf zich concentreren op het ontwikkelen, opleiden en begeleiden van mensen naar reguliere werkgevers. In het scenario `beschut werkbedrijf' zou Dukdalf zich concentreren op de doelgroep aan de onderkant van de Wsw en breidt het bedrijf uit in de richting van de doelgroep die nu aangewezen is op dagbesteding en geen kans maakt op werk op de reguliere arbeidsmarkt. In de variant `wijkwerkbedrijf' zou Dukdalf werk gaan organiseren voor zijn klanten in de wijken van Maassluis. Mensen met een uitkering en Wsw-medewerkers zouden onder begeleiding klussen kunnen gaan doen zoals schoonmaakwerk, groenonderhoud en persoonlijke dienstverlening en zo doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. In het scenario `wijkwelzijnsbedrijf' zou Dukdalf zelf werkzaamheden in de wijken uitvoeren met hun klanten, maar ook bewoners ondersteunen die klussen doen in hun wijk.

BMC onderzoekt de komende tijd welk scenario (of combinatie daarvan) het meest gunstig en haalbaar is. Kromdijk: "Er ligt nog geen blauwdruk, dit is een richting waarin we Dukdalf verder kunnen ontwikkelen. In de komende maanden moet duidelijk worden hoe we hiermee verder gaan."

Maatschappelijk aanbesteden

Ook binnen de Maassluise samenleving wordt gezocht naar andere manieren van werken en het oplossen van maatschappelijke problemen. Van de burger wordt steeds meer zelfredzaamheid verwacht, maar ook van maatschappelijke organisaties wordt een andere aanpak verwacht. De gemeente Maassluis wil dat deze organisaties vaker gaan samenwerken en samen nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Dit moet gebeuren door middel van maatschappelijk aanbesteden. Kromdijk: " We gaan niet meer een product of dienst subsidiëren, maar leggen een vraagstuk neer bij de instellingen. We vragen hen om met een gezamenlijke oplossing te komen voor een probleem. Op die manier kunnen we kostenbesparend werken en beter aansluiten bij de vraag van de klant. We gaan bewoners, organisaties en bedrijven uitdagen om de handen ineen te slaan en zelf met oplossingen te komen voor maatschappelijke vraagstukken."