Politie Gelderland-Zuid

Politie en gemeente pakken fietsendiefstal aan

Heumen, 15-09-2011 o Politieteam Groesbeek en de gemeente Heumen starten in september met een gezamenlijk project aanpak fietsendiefstal om deze vorm van kleine criminaliteit tegen te gaan. Al enkele jaren heeft het dorp Malden te kampen met een verhoogd aantal fietsendiefstallen. Naast preventieve acties gaat de politie enkele opsporingsacties houden.

Uit politiegegevens blijkt dat de meeste fietsendiefstallen plaatsvinden rond het winkelcentrum en de grotere sportaccommodaties. Al een paar jaar heeft Malden, met golfbewegingen, te maken met een substantieel aantal fietsendiefstallen. Het gaat hierbij om aangiftecijfers. Het werkelijke aantal ligt (vermoedelijk aanzienlijk) hoger, omdat bij fietsendiefstal lang niet altijd aangifte wordt gedaan. In 2007, 2008 en 2010 deden gemiddeld ca. 85 mensen aangifte van fietsendiefstal. In 2009 was er een piek met 148 aangiften. In het jaar 2011 is er tot en met augustus 40 keer aangifte bij de politie gedaan.

Deze criminaliteitsvorm heeft steeds de aandacht gehad van de lokale politie zowel in preventief als repressief opzicht. Om het aantal fietsendiefstallen verder tegen te gaan hebben politie en gemeente de handen ineen geslagen en een gezamenlijk project opgezet.

Samenwerking

Deze brede integrale aanpak krijgt nog meer vorm dankzij de samenwerking van politie en gemeente met andere partners, zoals het centrum fietsdiefstal en enkele sportaccommodaties in Malden. De sportaccommodaties krijgen voorlichting en preventieadviezen, bijvoorbeeld over verbetering van stallingsmogelijkheden. Zowel vanuit gemeente als politie is er verscherpt toezicht op het voorkomen van fietsendiefstal, bijvoorbeeld op plaatsen waar veel fietsen gestald staan.

Speciale actie

Op vrijdag 16 september wordt in winkelcentrum Malden een actie preventie fietsendiefstalgehouden gericht op het winkelend publiek. Van 14.00 uur tot 20.00 uur zal een promotieteam mensen attent maken op het onderwerp en advies geven hoe diefstal van de fiets kan worden voorkomen. Daarnaast wordt foldermateriaal uitgedeeld.

Centrale boodschap

Doelstelling van het project is het terugdringen van het aantal fietsendiefstallen en wel op twee manieren. Ten eerste door inwoners van Malden, sportaccommodaties en winkeliers, zoveel mogelijk bewust te maken van risicos van fietsendiefstal en door het geven van preventieadviezen. Ten tweede door de aanpak van fietsendieven en helers zelf. Hiervoor hebben politie en gemeente ook uw medewerking nodig. Een paar belangrijke algemene boodschappen zijn:


* Zet uw fiets altijd op slot, liefst met twee sloten
* Zet uw fiets altijd ergens aan vast (hek, paal of boom)
* Noteer de kenmerken van uw fiets zoals merk, type en framenummer
* Doe bij diefstal altijd aangifte

* Meld verdachte situaties altijd meteen aan de politie via 112; let daarbij zo goed mogelijk op signalementen of noteer een kenteken van een verdachte auto

Laatst gewijzigd 15-09-2011 12:18 | © Regio Gelderland-Zuid |