Siemens

Persbericht

Den Haag, woensdag 14 september 2011

Siemens-technologie voldoet aan belangrijke internationale standaards voor smart grid-oplossingen

De Spectrum Power-systemen voor netautomatisering, beveiligingsapparatuur, stationsautomatiseringssystemen en Ethernet-switches van Siemens voldoen aan alle eisen die de internationale normen IEC 61968 en IEC 61850 aan toekomstige smart grid-oplossingen stellen. Dit is gebleken uit de onlangs met succes afgesloten interoperabiliteitstests van de gebruikersvereniging UCA (Utilities Communications Architecture), gehouden bij het grote Franse elektriciteitsbedrijf EDF (Électricité de France) in Parijs.

De UCA testte de netautomatiseringssystemen op hun vermogen tot informatie-uitwisseling overeenkomstig IEC 61968 (standaard voor elektriciteits-distributiemanagement). De
energieautomatiserings¬producten van Siemens slaagden ook voor de interoperabiliteitstest in het kader van de communicatienorm voor stationsautomatisering, IEC 61850. Siemens is een van de grootste aanbieders van producten en systemen die aan deze norm voldoen. Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 170.000 Siemens-apparaten van deze standaard in gebruik.

De succesvol verlopen interoperabiliteitstests, uitgevoerd door de internationale gebruikersvereniging UCA, tonen aan, dat de geteste Siemens-producten bij de automatisering van elektriciteitsnetwerken zonder interfaceproblemen kunnen worden geïntegreerd in systemen met producten van andere aanbieders. Om technologie en oplossingen te kunnen bieden die wereldwijd toekomst hebben, zijn wij al sinds jaar en dag vertegenwoordigd in de voornaamste normalisatie-instituten en spelen we een pioniersrol in het stellen van nieuwe normen. En vanzelfsprekend houden we ons bij de ontwikkeling van onze producten aan deze standaards., aldus Jan Mrosik, CEO van de business unit Energy Automation in de Siemens-sector Energy.

Bij de IEC-61968-test bleken de Siemens-systemen voor netautomatisering tijdens de beproeving van hun vermogen tot informatie-uitwisseling te voldoen aan alle eisen van de CIM-standaard (Common Information Model). De IEC 61968 definieert standaards voor de integratie van oplossingen voor het elektriciteitsdistributiebeheer, daarbij inbegrepen de definitie van het datamodel voor distributienetten overeenkomstig de CIM-standaard. Aan de IEC-61850-interoperabiliteitstest onderwierp Siemens Siprotec-beveiligingsapparatuur, het
stationsautomatiseringssysteem Sicam PAS, alsmede Ethernet-switches uit de Scalance-serie. De tests werden met vlag en wimpel doorlopen: een bevestiging van Siemens pioniersrol bij de implementatie van deze standaards. De standaard IEC 61968 voor distributiebeheer, de communicatienorm IEC 61850 voor energieautomatisering en het CIM-model zijn tegenwoordig wereldwijd gezaghebbend als het gaat om toekomstige smart-grid-oplossingen.

Oplossingen voor de aanleg en uitbreiding van intelligente elektriciteitsnetwerken (smart grids) maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van circa EUR 28 miljard realiseerde. Daarmee is Siemens s werelds grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. Klanten hebben met producten en oplossingen uit dit portfolio in dezelfde periode 270 miljoen ton minder kooldioxide (CO2) uitgestoten. Deze besparing komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van Hongkong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore samen.