Belgische Federale Overheid


* Wetenschap

* Imec, wereldleider op het vlak van onderzoek in de nano-elektronica, ontvangt de `2011 IEEE Corporate Innovation Recognition'-prijs

Imec, wereldleider op het vlak van onderzoek in de nano-elektronica, ontvangt de `2011 IEEE Corporate Innovation Recognition'-prijs

Datum: 15 september 2011

Imec is een onderzoeksinstituut dat doorlopend pionierswerk verricht op het vlak van halfgeleidertechnologie en dat in nauwe samenwerking met de industrie op wereldniveau verbeteringen in de micro-elektronica test. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)kent daarom de `2011 IEEE Corporate Innovation Recognition'-prijs toe aan imec. Het IEEE is de grootste technische vakvereniging ter wereld.

De door het IEEE gesponsorde prijs lauwert imec voor zijn voortdurende bijdragen tot de standaard geïntegreerde circuittechnologie, CMOS (complementary metal-oxide semiconductor, een halfgeleidertechniek met metaaloxide veldeffecttransistoren) en voor zijn innovaties in de wereldwijde businessontwikkeling en in de samenwerking tussen universiteiten en de industrie. De prijs werd op 20 augustus 2011 overhandigd tijdens de IEEE Honors Ceremony in San Francisco.

Imec werd in 1984 in Leuven opgericht en loste sindsdien dankzij de ontwikkeling van CMOS-schakelingen allerlei problemen op die opdoken in het proces van de transistorverkleining. De CMOS-methode zorgt voor een hoge ruisimmuniteit en een laag energieverbruik. Ze wordt gebruikt om geïntegreerde circuits samen te stellen en leidt tot meer computervermogen, kleinere computersystemen en het ontstaan van ingebedde systemen. De oplossingen die imec en zijn partners bieden hebben uiteindelijk geleid tot krachtigere en minder dure consumentenelektronica.

Een belangrijk element in het succesverhaal van imec is zijn heel eigen samenwerkingsmodel met industriële partners via strategische industriële affiliatieprogramma's. Op die manier kunnen ondernemingen talent en intellectuele eigendom met elkaar delen en kunnen ze via co-investeringen de risico's verkleinen. Daarnaast wordt het onderzoek nog versneld dankzij de pilootproductielijnen van imec. Verder beschikt imec ook over een uitgebreide knowhow over intellectuele eigendom die kan worden overgedragen of afgestemd op de behoeften van ondernemingen. Tot slot telt imec meer dan 30 spin-offbedrijven die de imec-innovaties op de markt brengen voor toepassingen in de computersector, de biomedische sector, de gezondheidszorg en de energiesector.

De hoofdzetel van imec bevindt zich in Leuven. Het centrum verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort op het vlak van nano-elektronica en koppelt zijn wetenschappelijke kennis aan de innovatieve kracht van zijn wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, de Verenigde Staten, China, India en Japan. Het telt ongeveer 1 900 medewerkers, van wie meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers zijn.

www.ieee.org Externe link

www2.imec.be Externe link

Left: IEEE President-Elect Gordon Day Middle: Luc Van den hove, President and CEO imec Right: IEEE President Moshe Kam