Universiteit Twente

hoogte

Internationaal internetconcert door Stefany June op 105 meter hoogte

Op zendmast Amsterdam, in Duitsland, bij 3fm en op de Universiteit Twente

14 september 2011

Op donderdag 15 september vindt vanwege het lustrum (50 jaar UT) van de Universiteit Twente een uniek internationaal experiment plaats op grote hoogte. Het experiment onder de naam MUSIC:LINKED is nooit eerder internationaal live vertoond op de diverse locaties. De bandleden van Stefany June verzorgen een gezamenlijk real time optreden via internet. Elk bandlid bevindt zich op een andere locatie. Eentje op de zendmast in Amsterdam (op 105 meter hoogte), een bij 3FM, een in Duitsland en twee op het campusterrein van de UT.

Om het optreden van Stefany June op vier locaties mogelijk te maken wordt Jamlink ingezet. Jamlink is een innovatieve techniek uit de USA, die ervoor zorgt dat samen online musiceren op afstand mogelijk is. Muzikanten staan dus niet fysiek naast elkaar. Jamlink maakt samen muziek maken mogelijk of je nu inlogt in Enschede, Parijs of Rome. Zo zijn er op YouTube voorbeelden te zien van de Jamlink toepassing. Wat uniek is aan dit experiment, is dat Stefany June een live internationaal optreden verzorgt met behulp van Jamlink. De Universiteit Twente doet onderzoek naar de reikwijdte en innovatie van deze technieken en andere muziektoepassingen.

Wetenschap voor VWO'ers
Voor zo'n honderdtwintig VWO scholieren geven wetenschappers Christiaan Katsma en Ton Spil, initiatiefnemers van dit experiment, een speciaal college over de opkomst van digitale muziek. Vooraf aan het muziekexperiment werken de scholieren aan een inhoudelijke opdracht die zij online presenteren aan een jury. Het centrale thema is de marketing en de toekomst van muziekdistributie. De opdracht is verbonden met het experiment. Door de inzet van internet en sociale media wordt muziek tegenwoordig op een heel andere manier verspreid dan vroeger. Weinig mensen kopen tegenwoordig nog een CD. Scholieren lossen gezamenlijk een centrale probleemstelling op: hoe ziet de muziekdistributie er over twee jaar uit en hoe kunnen nieuwe spelers op deze markt 't beste hun geld verdienen? De winnende groep wint prijzen via de communitypagina Music:Linked op Facebook.

Stefany June
Stefany June is afgestudeerd op de Popacademie in Enschede, onderdeel van het ArtEZ Conservatorium (bekend van o.a. Miss Montreal). Enerzijds is ze een singer-songwriter, anderzijds een artiest die zich niet voor de hedendaagse definitie van het genre singer-songwriter leent - vrolijke popmuziek met elektronische franje. Vier jaar geleden ging de Duitse Stefany June naar Nederland om muziek te maken en ze treedt sinds april 2010 op met haar band in Nederland en Duitsland. In het najaar verschijnt haar eerste plaat. Meer informatie: www.stefanyjune.com en op Facebook.

Erbij zijn?
Het experiment vindt twee keer plaats op 15 september. Tijd: 11.30 - 12.30 uur en 15.45 - 16.15 uur. Locatie: Meetingdome Experiment in het Bos Campusterrein UT Enschede.

Music Linked