International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 15 september 2011

IFFR start DVD- en VOD-serie 10 to Watch

Het International Film Festival Rotterdam brengt onder de titel 10 to Watch de komende maanden een serie festivalfilms gelijktijdig uit op DVD en als VOD via filmfestivalrotterdam.com/vod. De Amerikaanse indiewestern Bad Posture van Malcolm Murray opent de 10 to Watch-reeks.

10 to Watch is een nieuwe serie binnen het dvd-label Tiger Releases van het International Film Festival Rotterdam: een gevarieerde, wereldwijde selectie van tien festivalfilms, merendeels vertoond in de Tiger Awards Competitie of Bright Future. In deze festivalsecties selecteert het IFFR jaarlijks nieuw en jong filmtalent. In de 10 to Watch-serie zijn bovendien een aantal films opgenomen die tot stand kwamen met het Hubert Bals Fonds van het IFFR. Dit fonds stelt filmmakers uit ontwikkelingslanden in staat hun filmprojecten te realiseren.

De serie omvat ook meerdere bekroonde films. Zo werd Winter Vacation in Locarno uitgeroepen tot Beste Film; kreeg de film daarna in Rotterdam een prijs toegekend door de KNF (Kring van Nederlandse Filmcritici) en won If the Seed Doesn't Die de door het festivalpubliek toegekende Dioraphte-prijs voor het de beste door het HBF ondersteunde film. Ook Norteado werd onderscheiden met de KNF-prijs.

Het International Film Festival Rotterdam heeft in de loop van de jaren al vele films uitgebracht die na het festival niet in de bioscopen of arthouses te zien waren. Dankzij het DVD-label Tger Releases blijven deze films beschikbaar. Ook is het IFFR actief in het online aanbieden van films: via het eigen YouTube-kanaal, Cinema Reloaded en via filmfestivalrotterdam.com/vod. In de periode 2011-2012 brengt het IFFR naast 10 to Watch ook twee verzameldboxen uit. De eerste hiervan verschijnt in december 2011.

Achtereenvolgens komen in 10 to Watch de volgende films uit:

13 september: Bad Posture

(Malcolm Murray, VS, 2011, Bright Future 2011)

4 oktober: Tilva Ros

(Nikola Lezaic, Servië, 2010, Bright Future 2011, mede tot stand gekomen dankzij het Hubert Bals Fonds, Beste Film-prijs Saraievo IFF)

15 november: Winter Vacation

(Li Hongqi, China, 2010, mede tot stand gekomen dankzij het Hubert Bals Fonds), winnaar Gouden Luipaard in Locarno en KNF-prijs 2011, Spectrum 2011)

15 november: Gromozeka

(Vladimir Kott, Rusland, 2011, Tiger Awards Competitie 2011)

6 december: Hospitalité

(Fukada Koji, Japan, 2010, Spectrum 2011)

3 januari 2012: If the Seed Doesn't Die

(Sinisa Dragin, Roemenië/Servië/Oostenrijk, 2011, mede tot stand gekomen dankzij het Hubert Bals Fonds, Return of the Tiger 2011, winnaar Dioraphte-prijs voor beste Hubert Bals Fonds-film)

7 februari 2012: Je suis un No Man's Land

(Thierry Jousse, Frankrijk, 2011, Bright Future 2011)

Maart 2012: Norteado

(Rigoberto Perezcano, Mexico/Spanje, 2010, Bright Future 2010, winnaar KNF-prijs)

April 2012: Fleurs du Mal

(David Dusa, Frankrijk, 2010, Bright Future 2011)

2012, nog te bepalen: Shanghai Trance

(David Verbeek, Nederland/China, 2008, Tiger Awards Competitie 2008), ism EYE Film Instituut Nederland

Bad Posture nu verkrijgbaar op DVD en VOD

In Bad Posture vormt Albuquerque, omringd door hoge bergen en stoffige woestijnen, tijdens een stikhete zomer het decor voor een rauwrealistisch Amerikaans indiewesterndrama.

Twee jongemannen raken op het slechte pad als ze een auto stelen. Flo gaat zich er hoe langer hoe schuldiger over voelen. Zeker omdat hij een oogje heeft op de eigenares van de wagen, de sexy en uitdagende Marisa. Moet hij loyaal blijven aan zijn vriend, of voor de liefde kiezen?

Regisseur Malcolm Murray portretteert Flo, Marisa en Trey, gespeeld door niet-professionele acteurs, in een observerende stijl die laat doorschemeren dat hij zijn carrière begon als documentairemaker. Met een relaxte, nonchalante soundtrack levert Murray een visueel krachtig, uiterst zelfbewust speelfilmdebuut af.

Malcolm Murray (1984, Verenigde Staten) legde in zijn eerste filmpjes trucs van skateboarders vast. Zijn professionele carrière begon hij met reclamecampagnes voor onder meer het Internationaal Olympisch Comité, Microsoft en Ralph Lauren. Na een aantal korte documentaires maakte hij met Camera, Camera, een kritische reisfilm door Laos, zijn eerste lange documentaire. Kort daarop volgde zijn debuut als speelfilmregisseur met Bad Posture. De film ging tijdens IFFR 2011 in wereldpremière. Op de DVD van Bad Posture zijn als extra's een interview met de regisseur en schrijver/hoofdrolspeler Florian Brozek en drie korte films van Murray toegevoegd.

IFFR webshop: www.filmfestivalrotterdam.com/webshop/

IFFR VOD: www.filmfestivalrotterdam.com/nl/vod/

Tiger Releases is een samenwerking van het International Film Festival Rotterdam, Filmfreak Distributie en Media Madness. De 10 to Watch-films zijn ook te zien via cinemalink.tv, ximon,nl en mubi.com.

(Einde persbericht)



International Film Festival Rotterdam