Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 14 september 2011

Aanpak voor overlastgevende en criminele Amersfoortse jongeren

Om ernstige vormen van jeugdoverlast en -criminaliteit tegen te gaan, heeft Amersfoort de afgelopen jaren de groepsaanpak ontwikkeld. In totaal zijn er in 2011 tien groepen aangewezen voor de aanpak, die worden gevormd door in totaal 191 jongeren. Voor deze jongeren, die in groepsverband ontoelaatbaar gedrag vertonen, is een individueel en gezinsgericht plan van aanpak opgesteld. Zij en hun ouders krijgen extra hulp en zo nodig volgt een strafrechtelijk traject voor de jongere.

Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad dinsdag 14 september 2011 geïnformeerd over de werkwijze en de voortgang van de jeugdaanpak.

Groepsaanpak
Politie, gemeente en openbaar ministerie prioriteren jaarlijks in Amersfoort acht tot maximaal twaalf jeugdgroepen op wijkniveau. Deze zijn onder te verdelen in hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In 2011 zijn tien jeugdgroepen geprioriteerd, zes hinderlijk en vier overlastgevend. Voor de tien jeugdgroepen wordt een plan van aanpak gemaakt die zich richt op de leefgebieden van de groep, maatregelen voor de groep in zijn geheel, maatregelen in de fysieke en sociale woonomgeving en individuele en gezinsmaatregelen per jongere.

Hulp of strafrechterlijk traject
Alle ouders van deze jongeren krijgen een brief thuis. Hierin worden zij geconfronteerd met het ontoelaatbare gedrag van hun kind. De jongeren en hun ouders die problemen hebben, krijgen hulp, de jongeren krijgen zo nodig een strafrechtelijk traject en ouders die niet willen meewerken worden onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg. In totaal zitten 108 van de 191 jongeren inmiddels in een traject; 40 vrijwillig, 68 gedwongen. Van 83 jongeren wordt nog onderzocht wat precies de (gezins)problematiek, de hulpvragen en behoeften zijn.

Daling problematische jeugdgroepen
Sinds Amersfoort in 2009 met de aanpak startte, is het aantal problematische jeugdgroepen gedaald. Bovendien is er op dit moment geen sprake van een criminele groep. Dit resultaat is te danken aan een verbeterde ketensamenwerking, waarbij inzet in de wijk en maatregelen op individuele jongeren (hulpverlenend en strafrechtelijk) nu beter op elkaar zijn afgestemd. Rotte appels worden direct uit een groep gehaald, positieve jongeren worden afgevangen en jongeren die hulp behoeven, krijgen sneller hulp op maat.

Onorthodoxe aanpak
In Amersfoort zijn dertig notoire overlastgevende jongeren die zorg mijden. Voor hen is de huidige groepsaanpak ontoereikend. Op dit moment onderzoeken politie, gemeente en openbaar ministerie de mogelijkheid voor een intensieve, repressieve aanpak met gedwongen hulpverlening. Eind oktober worden de mogelijkheden van deze onorthodoxe aanpak bekendgemaakt.

Noot voor de redactie,