Gemeente Hellevoetsluis


College Hellevoetsluis wil een Vesting met allure

Impulsen op het gebied van wonen, bezoekers, verkeer, cultuurhistorie en watersport

De Vesting vormt het historische en culturele hart van Hellevoetsluis. Sinds 1996 wordt er doorlopend uitvoering gegeven aan de (her)ontwikkeling van de Vesting. Het college wil de huidige werkzaamheden en bestaande plannen in de Vesting in deze collegeperiode afronden. Daarnaast wil de gemeente impulsen geven op diverse terreinen, zodat de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de Vesting wordt vergroot. Daarvoor is het stuk `De Vesting voltooien' opgesteld. Op 13 september heeft het college hiermee ingestemd.

Onlangs heeft het college ook de Stadsvisie besproken, waarin naar voren komt dat Hellevoetsluis in eerste instantie een woonstad wil zijn, met daarnaast nadrukkelijk ruimte voor de ontwikkeling van toerisme en recreatie. In lijn daarmee is ook deze uitwerking voor de Vesting tot stand gekomen, die concrete handvatten geeft voor het versterken van zowel de woonfunctie van de Vesting als de doorontwikkeling van de Vesting tot toeristisch en cultureel hart van Hellevoetsluis. Op 21 september bespreekt de gemeenteraad de Stadsvisie; in oktober zal de gemeenteraad naar verwachting het stuk `De Vesting voltooien' vaststellen. De Vesting krijgt op vijf onderdelen een impuls.

Impuls Wonen: verbeteren uitstraling
De Vesting heeft een heerlijke woonfunctie, die verder versterkt moet worden. Van belang is het verbeteren van de uitstraling van de Vesting, vooral ter hoogte van de Brielse Poort en ten oosten van Groote Dok is een kwaliteitsslag noodzakelijk. In `De Vesting voltooien' zijn diverse bouwplannen benoemd, zoals de herontwikkeling aan de Opzoomerlaan, de ontwikkeling van het Groote Dok Oost, jongerenwoningen aan de Molenstraat en de herbouw van het in 2009 afgebrande marinehospitaal.

Impuls bezoekers: juiste functie op de juiste plek De Vesting is mooi en verdient het om bezocht te worden. Dit thema heeft als doel het aantal bezoekers en de verblijfsrecreatie te verhogen. Daarvoor worden bestaande voorzieningen verbeterd en beter of logischer gesitueerd. Ook zullen er publiekstrekkende evenementen worden georganiseerd. Leefbaarheid in de Vesting is van essentieel belang, daarom denken we goed na over de juiste functie op de juiste plek. Unieke locaties rond de haven zullen beter worden benut en beleefbaar worden gemaakt. Dit zal ook direct een positief effect hebben op het woonklimaat in de omgeving.

Impuls verkeer: voldoende parkeergelegenheid
De openbare ruimte in de Vesting is beperkt. Die moeten we daarom goed bewaken. De verkeersimpuls is bedoeld om een betere bereikbaarheid van de Vesting te bewerkstelligen, met voldoende parkeergelegenheid voor bewoners en bezoekers. Bovendien zal de Vesting verkeersluw worden gemaakt.

Impuls cultuurhistorie: nieuw elan voor verwaarloosde monumenten Vele prachtige rijksmonumenten kenmerken de Vesting, zoals de Affuitenloods, het Bomvrij
Hospitaal, De Veste, 't Kleine Kerkje en het Ruyterhuis. Helaas doen veel monumenten verwaarloosd aan en is er sprake van versnippering. Door gebouwen een eigentijdse functie te geven en specifieke routes langs de monumenten aan te leggen, krijgen deze nieuw elan. Een belangrijke stap wordt momenteel al gezet door het herinrichten en gebruiken van de Vestingwallen en het renoveren van de bunkers en wallen Front I en II. Ook het herinrichten van de Vestingwal oostzijde als eigentijds stadspark, met mogelijkheden voor kunst, cultuur, sport en spel, dragen bij aan de impuls cultuurhistorie.

Impuls Watersport
Hellevoetsluis heeft al enkele honderden jaren een reputatie als havenstad. Hellevoetsluis is zeer gastvrij geweest voor zeehelden van weleer, zoals Michiel de Ruyter en Piet Hein, en nog steeds voor de zeehelden van nu: de watersporters. Watersport vormt in Hellevoetsluis een belangrijk onderdeel van het toeristisch-recreatief beleid. De ontwikkeling van toerisme en recreatie en in het bijzonder de watersport zorgt voor een aantrekkende werking voor zowel personen als bedrijven. Er zal onder andere worden ingezet op uitbreiding van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen, een mix van bewonersligplaatsen en ligplaatsen voor passanten. Ook een museumkade met historische schepen,
verhogen van de service voor passanten en evenementen met als thema `watersport' behoren bij het versterken van de watersportfunctie van de Vesting.

09/13/2011