Plan Nederland

Droogte in Kenia

13 september 2011

Plan zorgt voor voedselhulp in Kenia, dat nog steeds in de wurggreep is van droogte en voedselschaarste. John Morris van Plan doet verslag uit een van de droogste Keniaanse districten: Zuid Kitui.

'Voor het eerst sinds mensenheugenis is de Kibwezi-rivier helemaal opgedroogd.

In de verre omtrek overleven in de kurkdroge rode aarde alleen nog de baobabs en de acacia's. Ook de kleine bronnetjes zijn opgedroogd, dus moeten mensen verder en verder lopen om water te vinden - meestal zijn het de meisjes die dat moeten doen. Inmiddels hebben ze daar een dagtaak aan. Om nog water te vinden moeten de meisjes minstens 20 kilometer lopen. Heen en terug. "Ik hoop dat het snel gaat regenen", zegt Sarah van 12. "Nu is het allemaal zo moeilijk. Als we water willen vinden, moeten we heel vroeg op. En we zijn pas weer na het donker thuis. Dat is heel eng, want het is niet veilig voor meisjes om dan nog buiten te zijn. Er zijn veel vreemde mannen hier, die bomen omhakken voor houtskool. En als het niet snel gaat regenen, kunnen we ook niet naar school."

Torenhoge voedselprijzen

De smalle zandpaden zijn omzoomd door stronken en gevelde bomen. De rook van de houtskoolbranders trilt in de hete lucht. Nu de oogsten zijn mislukt is houtskool het enige waar mensen nog iets mee kunnen verdienen. En dat is hard nodig bij de torenhoge voedselprijzen. De prijs van een zak maïs is in een paar weken meer dan verdubbeld. De kaalslag in dit gebied baart me zorgen. Er zijn al zoveel bomen gekapt. Maar houtskool helpt nu om te overleven. Maar wat nou als de droogte aanhoudt en er straks ook geen houtskool meer gemaakt kan worden?

Help de kinderen in Oost-Afrika!

Geef nu!

""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl

Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766