Belgische werkgevers werven minder snel aan

13/09/2011 06:00

MANPOWER BELGIUM

Belgische werkgevers werven minder snel aan tijdens 4e kwartaal 2011

* De Manpower tewerkstellingsbarometer verliest 4 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en 2 punten in vergelijking met 4e kwartaal 2010. Eindbalans: een voorzichtige +4.

* De Waalse (+7) en Brusselse (+6) werkgevers zijn optimistischer dan hun Vlaamse collega's (+2).

* Met uitzondering van de Bouwnijverheid (+11) daalt de Manpower-index voor alle andere bevraagde sectoren, of blijft hij stabiel in vergelijking met het vorige kwartaal.

* De onzekerheid op de wereldwijde arbeidsmarkten houdt aan. Gevolg: 21 van de 39 landen en gebieden vertragen hun aanwervingsritme in vergelijking met vorig kwartaal.

* Download of lees het volledige rapport van de Barometer op het Manpower Knowledge Center (http://knowledgecenter.manpower.be).

Brussel, 13 september 2011

Juli laatstleden bevroeg Manpower 750 werkgevers, representatief voor de Belgische economie. Uit hun antwoorden blijkt dat 7% van plan is om medewerkers aan te werven tegen het einde van het jaar, tegenover 2% dat overweegt om mensen te ontslaan. Liefst 89% houdt het op een status-quo op het vlak van de loonmassa voor de volgende drie maanden. Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose (*) - of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan - een voorzichtig positieve +4, zijn zwakste niveau in 2011. Dat betekent een daling met 4 punten in vergelijking met het vorige kwartaal, en met 2 punten ten opzichte van het 4e kwartaal van 2010.

"De aanhoudende onzekerheid over de stabiliteit van de wereldeconomie zet de werkgevers aan voorzichtig om te springen met aanwervingen", verklaart Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower België-Luxemburg. "Die voorzichtigheid weerspiegelt zich duidelijk in onze Manpower-index die tot stilstand komt. De daling is bovendien te wijten aan het feit dat bedrijven hun talentbeheer almaar verfijnen en pas real time overgaan tot aanwervingen of ontslagen. Vandaag de dag stemmen de werkgevers 'on demand' hun aanwervingen af op de macro-economische situatie en de evolutie van de vraag naar hun producten of diensten. In functie daarvan versnelt of vertraagt hun aanwervingsbeleid."

Waalse werkgevers voor de eerste keer de grootste optimisten

De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in de drie regio's. Slechts 5% van de Vlaamse werkgevers die werden bevraagd is van plan medewerkers in dienst te nemen tegen het einde van het jaar, tegenover 2% dat zijn personeelsbestand wil inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoenvariaties blijft de Manpower-index in Vlaanderen dus licht positief met +2. De index voor Wallonië en Brussel toont duidelijk meer optimisme, maar blijft bescheiden met respectievelijk +7 en +6. Voor het eerst sinds de start van de Barometer in 2003, zijn de Waalse werkgevers de grootste optimisten. Toch verzwakken, vergeleken met het vorige kwartaal, de rekruteringsintenties in de drie regio's. Op jaarbasis verliest de Nettotewerkstellingsprognose 7 punten in Vlaanderen terwijl ze erop vooruit gaat in de twee andere regio's.

Bouwnijverheid tegen de stroom in

Werkgevers uit acht van de tien bevraagde sectoren in België voorspellen dat er meer jobs gecreëerd zullen worden in de loop van het vierde kwartaal 2011. Vooral goed nieuws uit de Bouwnijverheid die in vergelijking met het vorige kwartaal als enige een groei (+ 5 punten) optekent in zijn Nettotewerkstellings-prognose (+11). "Het blijft moeilijk voor de werkgevers uit deze sector om gekwalificeerde medewerkers te vinden en dat stuwt de vraag naar omhoog", aldus Lacroix. Trouwens, in de sectoren Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten en Elektriciteit/gas/water zijn de cijfers meer gematigd (beide +7) en zelfs voorzichtig in de sectoren Openbare diensten/onderwijs/gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening(+5), Transport/logistiek/communicatie (+5) en Industrie(productie) (+4). In de Horeca (+1) verwachten de werkgevers een stagnatie van de tewerkstelling. Deze positieve cijfers staan in contrast met de licht negatieve vooruitzichten in de Groot- en kleinhandel (-2). In vergelijking met vorig kwartaal daalt de Nettotewerkstellingsprognose zeven sectoren. Ten opzichte van het 4e kwartaal 2010 daalt of stagneert de Manpower-index in acht sectoren.

De tewerkstellingsvooruitzichten blijven duurzaam in Duitsland

Voor het eerst organiseerde Manpower de enquête ook in Israël en Slovakije waardoor de Barometer nu in totaal 41 landen en regio's dekt. In vergelijking met vorig kwartaal voorzien de werkgevers in 21 van de 39 landen en regio's dat het aanwervingsritme zal vertragen. Dat wijst erop dat de onzekerheid in de arbeidsmarkten wereldwijd toeneemt. Desalniettemin blijven de rekruteringsintenties in 36 landen en regio's positief. Voor 22 onder hen (waar de vergelijking mogelijk is) zelfs beter dan vorig jaar

De sterkste Nettotewerkstellingsprognoses vinden we in Brazilië (+38), Taiwan (+37) en India (+30, of 15 punten minder in vergelijking met het vorige kwartaal) en Singapore (+30). In de Verenigde Staten (+7) blijven de werkgevers behoedzaam terwijl in China de vooruitzichten voor de vierde keer op rij dalen (+20). Een bemoedigend signaal krijgen we uit Japan (+10), de hoogste Nettotewerkstellingsprognose

sinds drie jaar.

De situatie in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) blijft contrasteren. Al het hele jaar 2011 zijn er nauwelijks wijzigingen, ook niet voor de komende drie maanden: positieve tewerkstellingsvooruitzichten in 18 van de 23 landen. In vergelijking met het vorige kwartaal gaan de vooruitzichten in 13 landen achteruit, terwijl ze ten opzichte van vorig jaar stijgen in 11 landen.

De Nettotewerkstellingsprognose is het sterkst in Turkije (+20), Israël (+16), Noorwegen (+13) en Bulgarije (+13). Dat staat in schril contrast met het pessimisme van de werkgevers in Griekenland (-13), Italië (-10), Slovenië (-2) en Spanje (-1). Van alle landen en regio's die wereld werden bevraagd, maken alleen zij een negatieve prognose.

In Duitsland blijven de tewerkstellings-vooruitzichten er heel duurzaam (+12). De arbeidsmarkt wordt aangewakkerd door de vraag naar handenarbeid in de industriële productie waar de Nettotewerkstellings-prognose zijn hoogste niveau bereikte sinds drie jaar. In de andere buurlanden van België daalt de Manpower-index licht in vergelijking met het vorige kwartaal: +3 in Frankrijk, +2 in het Verenigd Koninkrijk en +1 in Nederland.

De resultaten voor de volgende Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 13 december 2011 (1e kwartaal 2012).

(*) Het cijfer van de Nettotewerkstellingsprognose wordt verkregen door het percentage te nemen van de werkgevers die verwachten dat de totale werkgelegenheid zal stijgen en daarvan het percentage af te trekken van de werkgevers die het volgende kwartaal een daling verwachten van de werkgelegenheid in hun onderneming. Het gaat hier dus om een nettosaldo van tewerkstellingsvooruitzichten dat zowel positief als negatief kan zijn. De commentaren zijn gebaseerd op de gegevens na uitzuivering van de seizoenvariaties, in de mate waarin die beschikbaar zijn.

Voorstelling van de Barometer

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten (Manpower Employment Outlook Survey - MEOS) voor het 4e kwartaal van 2011 is tussen 21 juli en 3 augustus 2011 uitgevoerd bij een representatieve steekproef van om en bij 64.000 werkgevers (waarvan 750 in België) uit de openbare sector en de privésector in 39 landen en regio's. Het doel is de rekruteringsplannen van bedrijven voor het volgende kwartaal te vergelijken met het vorige kwartaal. Alle respondenten hebben op dezelfde vraag geantwoord: "Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal - dus tot het einde van december 2011 - ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?" Het is het enige onderzoek dat op dergelijke schaal de tewerkstellingsverwachtingen peilt. De enquête is uniek door haar omvang, doel, duur en inhoud. De Manpower Barometer loopt al meer dan 50 jaren. Het is een van de meest betrouwbare onderzoeken voor de meting van de tewerkstellingsgraad en geldt als een erkende economische indicator.

Sinds het 2e kwartaal van 2008 wordt het TRAMO-SEATS-model toegepast om de seizoenvariaties uit te zuiveren. Daardoor kunnen sommige seizoensgezuiverde data licht afwijken van de cijfers uit vorige edities. Dit model wordt aanbevolen door het Eurostat-departement van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank en is internationaal wijdverspreid

Info voor publicatie

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten kan worden geraadpleegd op http://knowledgecenter.manpower.be.

Voor een volledig overzicht van de resultaten van de 41 landen en regio's die het onderzoek bestrijkt, samen met alle grafieken en tabellen, surft u naar het ManpowerGroup Research Center op www.manpower.com/meos.

Over ManpowerGroup®

ManpowerGroup® (NYSE: MAN), wereldleider in innovatieve oplossingen voor de arbeidsmarkt, reikt resultaatgedreven oplossingen aan waarmee het klanten helpt om hun businessdoelstellingen te realiseren en hun concurrentiepositie te versterken. De groep, met meer dan 60 jaar ervaring en een jaaromzet van 19 miljard US-dollar, creëert doelgericht en snel meerwaarde dankzij een uitgebreid pakket innovatieve HR-oplossingen dat de slagkracht van de klanten versterkt in het nieuwe tijdperk 'The Human Age'. Het totaalpakket behelst een waaier talentgedreven behoeften: van rekrutering en selectie, opleiding en ontwikkeling over loopbaanbegeleiding tot outsourcing en organisatieadvies. Het ManpowerGroup-netwerk met bijna 3.900 kantoren in meer dan 80 landen en gebieden, is het grootste en meest toonaangevende ter wereld. De dynamiek van onze mondiale aanwezigheid en rijke inzichten gecombineerd met de lokale expertise staat volledig ten dienste van op jaarbasis 400.000 klanten uit de meest uiteenlopende sectoren, van kmo's tot grote internationale ondernemingen. ManpowerGroup stelt zijn grondige kennis van het menselijk talent in functie van de ambities van de klanten waardoor bedrijven, organisaties en individuen meer bereiken dan ze durfden verhopen. Dankzij deze krachtenbundeling stuwen we organisaties vooruit, versnellen we persoonlijk succes en bouwen we duurzamere gemeenschappen. Kortom: onze groep versterkt de wereld van werk. ManpowerGroup biedt zijn oplossingen aan onder de merken ManpowerGroup® Solutions (MBS), Manpower®, Experis® (Manpower Professional-Elan) en Right Management®. www.manpowergroup.com.

Perscontact

Manpower Belgium:

Marc Vandeleene - marc.vandeleene@manpower.be

gsm +32 495 24 05 43 - tel. +32 2 639 10 81

Louizalaan 523, 1050 Brussel - www.manpower.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel