KRO

Nieuw: 'KRO's Liefs Uit...' met Yvon Jaspers

Uitzenddatum: 13/09/2011

Over de komst van verre liefdes naar Nederland

In het nieuwe programma `KRO's Liefs Uit...' volgt Yvon Jaspers vanaf 13 september wekelijks vijf Nederlanders die er alles voor over hebben om samen met hun buitenlandse liefde in ons land een toekomst op te bouwen. Samen met hen beleeft ze hun meest romantische momenten maar is ze er ook als het niet zo goed gaat. `Liefs Uit...' gaat over de liefde maar ook over Nederland. Het gaat ook over ons. Is de liefde van deze vijf stellen bestand tegen het Hollandse klimaat? (6 afleveringen, 20.30 uur, Nederland 1).

Na soms maanden of jaren te hebben gewacht op hun verblijfspapieren, verwelkomen Sam, Tom, Marlies, Arjen en Jacqueline hun grote liefde uit India, Kazachstan, Gambia, Italië en Nicaragua om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Yvon Jaspers volgt hen gedurende een lange periode; vanaf het afscheid van familie en vrienden in het land van herkomst tot de aankomst en het verblijf hier in Nederland. Yvon zoekt ze regelmatig op in hun nieuwe leven en ziet hoe de buitenlandse partners kennismaken met de Nederlandse gewoontes en gebruiken, op zoek gaan naar een nieuwe baan en nieuwe vrienden maken. Ze ziet grappige, maar soms ook grote culturele verschillen. En ook heimwee, verveling en andere onvermijdbare relationele hobbels die genomen moeten worden.

`KRO's Liefs Uit...' brengt verschillende culturen bij elkaar en laat zien hoe de buitenlandse partners door hun nieuwe omgeving worden ontvangen en hoe het is om hier als nieuwkomer je draai te moeten vinden.

Presentatrice Yvon Jaspers vindt het heerlijk om weer een nieuw programma over de liefde te maken: "De liefde is het mooiste dat er is en leent zich bij uitstek om mooie televisie over te maken. Juist ook de diepere laag van `KRO's Liefs Uit...' maakt het programma heel bijzonder om te maken. Want `Liefs Uit...' brengt twee totaal verschillende culturen bij elkaar en laat zien dat het niet altijd makkelijk en soms zelfs bijzonder stressvol is om in een nieuwe omgeving je draai te vinden. De taal leren, onze open en directe cultuur begrijpen maar ook kleine dingen als moeten leren fietsen. Anastassiya uit Kazachstan bijvoorbeeld is op de fiets echt een gevaar op de weg. En de Indiase Chinchu moet erg wennen aan het feit dat je in Nederland niet overal personeel voor hebt maar bijvoorbeeld je eigen koffers moet dragen. En de Italiaanse Orsola noemt ons exhibitionisten omdat je makkelijk in onze huizen naar binnen kan kijken .....

Maar ook omgekeerd laat `KRO's Liefs Uit...' zien hoe de Nederlanders aankijken tegen de komst van buitenlanders. En hoe moeilijk het is om überhaupt ons land in te komen en hier een bestaan op te bouwen. Hoe kijkt de omgeving naar de soms exotische partnerkeuze van hun zoon of dochter? Zo zegt de oma van Marlies onbevangen: "hij is heel donker hè?" en dacht haar zus voor een tijdje dat de vakantieliefde met de Gambiaanse Musa wel over zou waaien".

Marlies en Musa, Sam en Chinchu, Jacqueline en Ramiwel, Arjen en Orsola en Tom en Annastassiya laten zien of ze in staat zijn de culturele verschillen te overbruggen en de relationele hindernissen te overwinnen.

`KRO's Liefs Uit...', vanaf dinsdag 13 september zes weken lang, 20.30 Nederland 1.