Gedegen voorbereiding en het juiste management vanaf het begin is cruciaal voor rendement
Private Equity-strategie gericht op waardebehoud in portefeuille werpt vruchten af in 2010
12 sep 2011 - Autonome groei wordt genoemd als grootste aandrijver van winstgroei voor exits door private equity (PE) gedurende 2010. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Ernst & Young, How do private equity investors create value? A study of 2010 exits (pdf, 1mb) . PE zal daarbij veel hebben aan de lessen die geleerd zijn van de recessie van 2008 en 2009 nu.
Maurice van den Hoek, Partner Transaction Support bij Ernst & Young: "De macro-economische vooruitzichten zijn beter dan in 2009. Ze geven echter nog steeds een onzeker beeld. Toch is PE veel beter in staat gebleken de storm te doorstaan dan iedereen in 2008 had verwacht, en robuust te blijven. Op de langere termijn zullen door PE gefinancierde ondernemingen het nog steeds beter doen dan vergelijkbare, beursgenoteerde bedrijven."
Autonome groei motor achter rendement
Zowel bij exits in Noord-Amerika als in Europa blijft EBITDA-groei de belangrijkste stuwende kracht achter de waardecreatie van PE. "Het meest opvallende is dat autonome inkomstengroei proportioneel de grootste bijdrage levert. Deze autonome inkomstengroei was verantwoordelijk voor 46% van de winstgroei over de hele periode. Voor Europese ondernemingen die in 2010 werden verkocht was het bovendien belangrijker. Consistent met Europese bevindingen droeg de inkomstengroei voor 42% bij aan de winstgroei in 2010", aldus Van den Hoek.
Daarnaast stonden operationele verbeteringen aan de basis van een aanzienlijke, op korte en lange termijn, waardecreatie in PE-portefeuilles. Dit bleek vooral in Noord-Amerika, waar meer dan 30% van de winstgroei van exits in 2010 kon worden toegeschreven aan operationele verbeteringen.
Het juiste management
Op basis van exits tijdens de twee onderzoeksperioden bleek dat door het vervangen van het management tijdens de investering de gemiddelde deelnemingsperiode tot wel 1,6 jaar in Europa en 2 jaar in Amerika wordt verlengd. Daarbij vermindert het rendement tussen de 10% en 40%, afhankelijk van de transactie en de geografische ligging. Onvoldoende steun aan het topmanagement aan het begin van een deal kan ondernemingen duur komen te staan, vooral onder de huidige moeilijke economische omstandigheden.
Van der Hoek vervolgt: "Het is bemoedigend te zien dat, ondanks aanhoudende volatiliteit in de markten, de zaken gewerkt hebben die autonome groei in de verschillende markten mogelijk maken. PE-huizen hebben aangetoond de storm te kunnen doorstaan door nauwer samen te werken met de ondernemingen in hun portefeuille en de managementteams. Met als doel een zo hoog mogelijk rendement."
Noord-Amerikaanse en Europese exits in 2010
Het herstel in exits was duidelijk zichtbaar in 2010. In aantallen stegen de Noord-Amerikaanse PE-exits van 51 in 2008,76 in 2009 naar 118 in 2010. Europa telde 57 exits in 2010, een sterke toename na de dieptepunten van 2009 en 2008, toen er jaarlijks maar net iets meer dan 30 exits werden afgerond. De terugkeer van IPO's (beurslanceringen) was een van de voornaamste stuwende krachten achter deze ontwikkeling.
Van der Hoek: "Er waren nog andere stuwende krachten achter de toegenomen exit-activiteit. Bijvoorbeeld de terugkeer van secundaire buy-outs. Ondanks de verbetering in 2010 hebben de moeilijke omstandigheden van de afgelopen drie jaar gezorgd voor een verdere veroudering van de portefeuilles (van 3,6 jaar naar 4,2 jaar in december 2010). De afwezigheid van grote corporates uit de M&A (merger & acqusition) -markt bemoeilijkt het herstel van de PE-markt. Gezien het belang van commerciële verkopen als exitroute kan de markt pas volledig herstellen wanneer de grote corporates op volle kracht terugkeren."
Vooruitzichten voor de toekomst
"Ondanks het feit dat de exit-activiteit is verbeterd, bestaat er onzekerheid. Dat komt door een aanhoudende dreiging van een dubbelediprecessie en doordat de publieke markten volatiel zullen blijven. De markt draait ook nog niet op volle capaciteit. Het aantal exits zal moeten verdubbelen, willen we een gezond rendementsniveau bereiken. Grote ondernemingen hebben nog geen grootse comeback op touw gezet op de M&A-markt. Toch hebben ze inmiddels wel aanzienlijke kasreserves opgebouwd. Desondanks is PE veerkrachtig gebleken in het verleden. Ook in de toekomst zou PE dit succes moeten kunnen evenaren", concludeert Van der Hoek.
Ernst & Young