Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe loopband verbetert revalidatie aanzienlijk

12 september 2011

Weer leren lopen na een beroerte, heupbreuk of amputatie kan een stuk functioneler met een nieuwe loopband. De zogeheten C-Mill is ontwikkeld door NWO-onderzoeker Melvyn Roerdink (Vrije Universiteit) en vindt nationaal en internationaal zijn weg naar de revalidatiepraktijk.

Losliggende stoeptegels, een bananenschil, plassen water. Dit zijn gevaarlijke situaties voor mensen die na een ongeval of operatie weer goed moeten leren lopen. Tot nu toe bestond er geen middel in de revalidatiepraktijk om het lopen in deze situaties systematisch te trainen. Dit betekende dat revaliderende patiënten lange tijd een hoger risico liepen om te vallen en daar ook een sterke angst voor voelden. Met een nieuwe loopband, de C-Mill, kunnen patiënten functionele stapaanpassingen wél veilig oefenen.

Het fundamentele onderzoek van bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink naar bewegen op beeld en geluid lag aan de basis van de loopband. Met een beamer wordt op het loopvlak van de band bijvoorbeeld een bospad met kuilen en boomwortels geprojecteerd. De techniek van de band maakt het mogelijk dat het obstakel precies verschijnt op de plek waar de patiënt zijn voet enkele passen verder zou neerzetten. Hij wordt met deze oefening getraind om het obstakel te ontwijken en voorbereid om weer met vertrouwen de straat op te gaan.

`De directe afstemming van het lopen op de geprojecteerde context maakt trainen op de C-Mill een stuk functioneler en uitdagender dan gewone loopbandtraining, die snel monotoon en saai wordt,' vertelt bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink. `Dat is een belangrijke meerwaarde van de C-Mill, want hoe leuker het trainen wordt, hoe gemotiveerder de patiënt is om het revalideren vol te houden. 'De loopband brengt bovendien elke stap van de patiënt automatisch in kaart. `De therapeut kan hierdoor eenvoudig en objectief bijhouden hoe de patiënt vordert. De C-Mill draagt zo bij aan meer transparantie in de looprevalidatie,' aldus Roerdink.

Patent

Roerdink bedacht de loopband in samenwerking met partners uit de revalidatiepraktijk en het bedrijfsleven. De C-Mill is inmiddels beschermd met een Europees en een Amerikaans patent. Het bedrijf ForceLink uit Culemborg brengt de band op de markt. Verschillende verpleeghuizen en revalidatiecentra in binnen- en buitenland gebruiken de band al.

Roerdink ontwikkelde de loopband met een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Veni-subsidie van 250.000 euro is bedoeld voor recent gepromoveerde wetenschappers en geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière. Het is een van de meest prestigieuze subsidies voor jonge, talentvolle onderzoekers. Roerdink is verbonden aan de Vrije Universiteit.

Over NWO

NWO is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.