Gemeente Son en Breugel


kwaliteit kinderopvang

Actualisering beleid handhaving kwaliteit kinderopvang

Het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang is geregeld in de Wet kinderopvang en wordt in onze gemeente uitgevoerd door de GGD Brabant Zuidoost. Het toezicht vindt plaats door de jaarlijkse inspectie van ieder kindercentrum in onze gemeente. Het oordeel naar aanleiding van dit onderzoek wordt door de GGD vastgelegd in een inspectierapport.

De beleidsregels hiervoor zijn onlangs geactualiseerd.

o Mondelinge overreding door de GGD: het doel is om vroegtijdig en informeel een oplossing te vinden voor de geconstateerde overtreding. o De schriftelijke waarschuwing door de gemeente: de houder wordt erop gewezen (eventueel na mondeling overleg) dat er een tekort is geconstateerd en wordt verzocht om dit binnen een gestelde termijn te herstellen.
o De schriftelijke aanwijzing: hierin wordt aangekondigd dat indien het tekort binnen een bepaalde termijn niet is hersteld een sanctie kan worden opgelegd, zoals een last onder dwangsom, bestuursdwang of een bestuurlijke boete.
o Bestuurlijke sancties: het daadwerkelijk opleggen van een van de genoemde sancties.

Het college geeft enkel een schriftelijke waarschuwing en treft enkel een bestuurlijke sanctie nadat hiertoe op basis van een juridische en bestuurlijke afweging in het individuele geval een besluit is genomen