Productschap Vis
* Nederlandse handkokkelvisserij gaat voor MSC certificering
Nederlandse handkokkelvisserij gaat voor MSC certificering
8 september 2011 - De Nederlandse handkokkelvisserij is begonnen aan de
beoordeling tegen de internationaal erkende MSC-standaard voor duurzame
visserij. Als dit traject succesvol wordt doorlopen en ook de
traceerbaarheid in de rest van de keten is gewaarborgd, mogen de
kokkels uit deze visserij het internationaal erkende blauwe
MSC-keurmerk voor duurzame visserij dragen. De beoordeling is in
opdracht gegeven door de Vereniging van handkokkelvissers `Op
Handkracht Verder' (OHV).
De vissers hebben voor het certificeringsproces een subsidie van het
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gekregen. Het
ministerie stelde deze regeling in om de verduurzaming van de
visserijsector te ondersteunen.
Over de visserij
De handmatige kokkelvisserij vindt plaats in de Nederlandse kustwateren
in de Waddenzee en de Oosterschelde. De Vereniging van
handkokkelvissers beschikt over 31 vergunningen. In totaal zijn er 12
schepen actief. Bij de handkokkelvisserij wordt de kokkenbeugel (ook
`wonderklauw' genoemd), een soort hark met een net eraan, met
handkracht door de bovenste laag van de zeebodem getrokken, waardoor de
kokkels uit het zand gespoeld worden. Op deze manier wordt tussen 400
en 700 ton kokkelvlees gevangen. Jaarlijks mag maximaal 2,5 % van het
oogstbare bestand worden opgevist. Het kokkelvlees is voornamelijk
bestemd voor de Spaanse en deels voor de Franse markt.
De visserij heeft samen met de overheid en milieuorganisaties een
meerjarenplan opgesteld. In het kader van dit plan zijn een aantal
gebieden permanent gesloten voor de handkokkelvissers. Dat betreft
bijvoorbeeld het Nationaal Park Schiermonnikoog en een groot gebied
rondom Griend.
"MSC beoordeling is een logische stap richting duurzaamheid"
Voor Bert Keus, voorzitter van de Vereniging van handkokkelvissers,
vormt de beoordeling van de visserij volgens de MSC-standaard voor
duurzame visserij een belangrijk onderdeel van het duurzaamheidbeleid:
"Het afgelopen jaar hebben wij hard aan een nieuw managementsysteem
voor de Nederlandse handkokkelvisserij gewerkt. Wij hebben samen met de
overheid, regionale instellingen en milieuorganisaties een
meerjarenplan opgesteld. De beoordeling van onze kokkelvisserij tegen
de MSC-standaard is daarom de meest logische volgende stap richting
duurzaamheid."
Streven naar verwevenheid tussen natuur en visserij
Ook Nathalie Steins, MSC Manager Benelux is blij dat de
handkokkelvisserij nu deel uitmaakt van het MSC- programma: "Deze
visserij streeft naar een duurzaam beleid dat zich richt op een
optimale verwevenheid tussen natuur en visserij. De MSC beoordeling van
de handkokkelvisserij borgt de gezamenlijke afspraken van de sector,
natuurorganisaties en overheid voor een duurzame visserij. Ik wens de
Nederlandse handkokkelvissers veel succes met hun beoordeling."
De beoordeling zal worden uitgevoerd door de onafhankelijke
certificeerder Food Certification International (FCI). Iedereen die een
belang heeft in deze visserij kan deelnemen aan de beoordeling.
Belangenhebbenden kunnen zich aanmelden bij Melissa McFadden van FCI,
tel: +44 (0)1463 223 039.
Bron: MSC