KNHS

Lamaze en Hickstead met prijzen overladen in Calgary 12 september 2011
Wout-Jan van der Schans en Seoul

CALGARY (KNHS) - Naast een cheque van 325.000 Canadese dollars stond er een Mercedes Benz sportwagen te wachten op de Canadees Eric Lamaze, nadat hij als enige zijn paard foutloos over beide manches van de Grote Prijs in Calgary had gestuurd. Daarnaast was er nog een bonus van 50.000 dollar als winnaar van het Spruce Meadows klassement en een bonus van 10.000 dollar die lag te wachten op de beste Canadese ruiter van dit concours. Ook Eric Lamaze dus. En dat alles met het nu reeds legendarische Nederlandse fokproduct Hickstead, Hamlet x Ekstein.

Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson overschreed in de eerste manche de tijd, maar wist het loodzware parcours foutloos te overwinnen. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) noteerde met Eurocommerce een springfout en Gert-Jan Bruggink (Weerselo) liep met Primeval Wings tegen een springfout aan en een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Daarmee plaatste Bruggink zich nog net bij de beste twaalf combinaties die in de tweede ronde terug mochten komen.
In die tweede manche tikte Wings twee palen naar beneden, waardoor Bruggink uiteindelijk als negende eindigde en daarvoor 20.000 dollars incasseerde. Ook Van der Schans liep met Seoul tegen twee springfouten aan en eindigde daarmee als zevende, goed voor 30.000,-- dollar. Leon Thijssen, die met Tyson alle uitzicht had op een hoge klassering, liet het er in de tweede manche helemaal bij zitten. Na drie palen uit de lepels te hebben getikt oversprong Tyson zich in de dubbel en kwam de combinatie ten val. Daardoor eindigden zij samen met de Amerikaanse Lauren Hough, die met Quick Study de finish ook niet wist te halen, op een gedeelde elfde plek. Piet Raymakers jr. (Asten) was de enige Nederlander die de tweede manche niet bereikte. Met Van Schijndel's Rascin noteerde Raijmakers 17 strafpunten en eindigde als 33ste.

In het basisparcours was naast Eric Lamaze alleen de19-jarige Zwitser Martin Fuchs, zoon van de oud-international Thomas Fuchs, foutloos gebleven met Principal. Eerder dit jaar eindigde deze combinatie nog als tweede op het EK voor Young Riders. Naast Thijssen noteerden de Brit Peter Charles met Murkas Vindicat W (Guidam x Libero H) en de Fransman Jerome Hurel met Ohm de Ponthual (v.Voltaire) een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. In de tweede manche klom de Belg Niels Bruynseels met NASA dankzij een foutloos parcours op naar de tweede plek, omdat Fuchs tegen een springfout aanliep en exact een honderdste van een seconde langzamer was dan Bruynseels. Het verschil in prijzengeld bedroeg 100.000 Canadese dollars en dus een extreem dure honderdste van een seconde. Hurel noteerde in de tweede rond maar liefst 21 strafpunten en zakte terug naar de 10de plek.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.sprucemeadows.com

Uitslag Grote Prijs:


1) Eric Lamaze (Can) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 0 / 0 - 66.41
2) Niels Bruynseels (Bel) - Nasa - 4 / 0 - 67.72
3) Martin Fuchs (Zwi) - Principal - 0 / 4 - 67.73 7) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Eurocommerce Seoul - 4 / 8 - 66.40
9) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings (Lexicon x Columbus) - 5 / 8 - 68.86
11) Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 1 / elim.

Foto Wout-Jan van der Schans en Seoul door: www.melissen.net