UNICEF



Kleine stapjes voor verbetering situatie asielzoekerskinderen

Minister Leers (Immigratie en Asiel) heeft gisteren de Tweede Kamer beloofd te gaan bijhouden hoe vaak asielzoekerskinderen moeten verhuizen van centrum naar centrum. Ook zei hij dat kinderen en ouders beter geïnformeerd moeten worden.
2011-09-09

09 september 2011, Den Haag
Kleine stapjes voor verbetering situatie asielzoekerskinderen

Deze belofte deed de minister tijdens een speciaal debat in de Tweede Kamer gisteren over de situatie van kinderen in asielzoekerscentra. Kamerleden van bijna alle politieke partijen uitten hun zorgen over de huidige situatie.

Kinderen in asielzoekerscentra

In juni 2009 publiceerde UNICEF samen met een aantal andere organisaties het onderzoek "Kind in het centrum". Voor het eerst werd daarmee de situatie van kinderen, die in gezinsverband in een asielzoekerscentrum leven, in kaart gebracht. Conclusies waren onder meer dat de procedure voor een asielaanvraag lang is en daarmee ook de duur van de opvang voor een gezin met kinderen. De gezinnen die in afwachting zijn van de procedure moeten bovendien vaak verhuizen en ontvangen te weinig informatie op gebieden zoals school, gezondheid en clubs.

Lobby van Werkgroep Kind in AZC

Na het onderzoek is de Werkgroep Kind in AZC gestart met een lobby om de situatie van kinderen in asielzoekerscentra te verbeteren. In april dit jaar resulteerde dat in een gesprek met minister Leers (Immigratie & Asiel) en gisteren dus in een debat in de Tweede Kamer, waarbij onder meer D'66 een motie indiende over onafhankelijk toezicht op de opvang en de opvangorganisatie.

Beloftes minister Leers

Minister Leers wil nog niet zover gaan, maat beloofde wel dat hij de opvangorganisatie COA gaat vragen om bij te houden hoe vaak kinderen moeten verhuizen van centrum naar centrum. En waarom dat gebeurt. Ook gaat de minister zorgen dat kinderen en ouders beter geïnformeerd worden, want dat gebeurt sinds het uitbrengen van het onderzoek nog steeds onvoldoende. Hij wil daar graag organisaties als UNICEF bij betrekken.

Stemming moties

Tijdens het debat werden verschillende moties ingediend ter verbetering van de huidige situatie. Dinsdag 13 september wordt over de moties gestemd.