FNV Bondgenoten

Bondsraad FNV Bondgenoten tegen pensioendeal


* 09-09-2011

* José Kager (voorlichter)

De Bondsraad van FNV Bondgenoten steunt het hoofdbestuur in zijn afwijzing van het principeakkoord. Het gehouden referendum, waarin bijna een kwart van de leden stemde en ruim 96 procent de deal verwierp, was daarin maatgevend.

Mandaat voor Henk van der Kolk

FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk heeft maandag 12 september in de Federatieraad (FR) van de FNV dus het mandaat dat de deal van tafel moet. De eisen die FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV eerder op tafel hebben gelegd, moeten uitgangspunt zijn voor de nieuwe onderhandelingen.

Aangezien Abvakabo FNV en FNV Bouw ook nee zeggen tegen het onderhandelingsresultaat, is de deal van tafel en moet over belangrijke punten opnieuw worden onderhandeld.

De drie bonden hebben de meerderheid van stemmen in de FR.

Standpunt twee grootste FNV-bonden helder

Het standpunt van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV is daarbij duidelijk.
* Het AOW-gat moet worden gedicht zodat mensen met een lager inkomen (AOW plus 10.000 euro pensioen) bij pensionering een echte keuze hebben om met 65 jaar te stoppen, als in 2020 (2025) de normleeftijd omhoog gaat naar 66 (67). Met wat er nu op tafel ligt, komen mensen die een lager inkomen hebben, vaak lang en zwaar gewerkt hebben, 6,5 (13) procent tekort. Dat, terwijl een vergelijkbare AOW voor deze groep altijd uitgangspunt is geweest in de FNV. Minister Kamp moet dus met geld over de brug komen, geld dat hij met deze deal in zijn zak heeft gestoken.
* Wij willen een centrale afspraak dat werkgevers moeten meebetalen, in goede en in slechte tijden. Met andere woorden, geen maximering van de premie op dit punt. De premie kan niet meer omhoog voor stijging van de levensverwachting, daar zijn we het allemaal over eens. Maar de premie moet wel kunnen stijgen als het tegenvalt met de opbrengst van de beleggingen, net zoals het nu geregeld is. En daar betalen werkgevers aan mee. Wij willen dus dat dit zo blijft.
* Zekerheid. Wij willen een centrale afspraak dat niet met verwachte rendementen gerekend kan worden, want zo kunnen fondsen zich rijk rekenen. Mensen hechten erg aan zekerheid, blijkt uit alle onderzoeken - ze stellen voldoende zekerheid boven indexering. Dat moeten we mensen dan ook kunnen bieden in een nieuwe pensioenregeling.