Drie doden en meer dan honderd gewonden bij ongeregeldheden Ambon
AMBON - MALUKU, 20110912 -- In Ambon-stad, de hoofdstad van de Molukken zijn zondag bij ongeregeldheden tenminste drie doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Op verschillende plaatsen staan gebouwen in brand. Het geweld tussen twee groepen inwoners begon nadat een taxichauffeur verongelukte en op weg naar het ziekenhuis stierf. De geruchten deden de ronde dat het slachtoffer zou zijn mishandeld.
Veiligheidstroepen falen.
Volgens verschillende organisaties, waaronder Kontras in Jakarta en religieuze leiders in de Molukken, is het geweld te wijten aan een te traag optreden van de politie. Zij verstrekte te laat informatie over het ongeluk, zodat er een geruchtenstroom ontstond en zij grepen tijdens de ongeregeldheden nauwelijks in. Dit ondanks de aanwezigheid van duizenden agenten en leden van veiligheidstroepen op de Molukken. Ondertussen zijn er wederom extra troepen naar Ambon gestuurd, ondanks protesten van organisaties en de bevolking. Dat versterkt alleen maar de spanningen, gezien hun twijfelachtige rol tijdens de onlusten van 1999-2003.
Geen religieus conflict.
De mensenrechtenorganisaties PAK & FKMCPR dringen erop aan bij de Nederlandse politiek en media, niet de zelfde fout te maken als tijdens de onlusten in de Molukken van 1999 tot 2003. Toen wees de Molukse gemeenschap er bijna wekelijks, tijdens stille tochten en demonstraties, op dat er geen sprake was van religieus geweld. Maar dat er sprake was van provocaties van derden, zoals het leger en de politieke elite in Jakarta. Echter bleven media en politiek het hebben over religieus geweld.
Tien jaar later, in 2009, kwamen zowel de minister van Buitenlandse Zaken als de Tweede Kamer, gezamenlijk tot de conclusie dat er inderdaad geen sprake was van een religieus conflict. Dit gebeurde na een werkbezoek van de Kamer en de Minister.
Wij vragen om dit keer wel naar de Molukse gemeenschap te luisteren. Ook nu zijn er aanwijzingen dat er sprake is van provocaties van buitenaf. De overheden, ngo’s, religieuze en maatschappelijke organisaties in de Molukken roepen de bevolking daarom ook op om niet in te gaan op deze provocaties en de rust te bewaren.
Oproep
PAK-FKMCPR houden de situatie nauwlettend in de gaten en beraden zich over de situatie. Daarnaast roepen de twee samenwerkende organisaties de Molukse gemeenschap in Nederland en in Indonesië op om de rust te bewaren.
Ingezonden persbericht