Saxion
BR>

ma 12 september 2011

Saxion benoemt nieuwe lector Brandveiligheid in de Bouw

Per september heeft Saxion Ir. Ruud van Herpen aangesteld als nieuwe lector Brandveiligheid in de Bouw bij het Saxion Kenniscentrum Leefomgeving (KCL).

In samenwerking met gespecialiseerde bedrijven ontwikkelt het lectoraat onderwijs op het gebied van brandveiligheid, met als belangrijkste doel de aandacht voor brandveiligheid in de bouw te vergroten.

Thema Brandveiligheid in het onderwijs
Naast het opstellen van curricula brandveiligheid voor bouwgerelateerde opleidingen worden er trainingen opgezet voor docenten en andere professionals. "Binnen het lectoraat is de afgelopen twee jaar veel werk verricht", aldus KCL stuurgroepvoorzitter Dick Sweitser. "Nu is een nieuwe fase aangebroken. Ruud van Herpen is de aangewezen persoon om het lectoraat verder op de kaart te zetten en het thema brandveiligheid in te bedden in het onderwijs."

Ruud van Herpen
Van Herpen heeft zijn sporen als adviseur en specialist in brandveiligheid al ruim verdiend. Hij is van oorsprong bouwfysicus en was de afgelopen negen jaar werkzaam als technisch directeur en senior adviseur brandveiligheid bij Adviesburo Nieman. Van Herpen is bestuursvoorzitter van de vereniging van brandveiligheidadviseurs VVBA en bestuurslid van the Institution of Fire Engineers IFE, NL-branche.

Kansen in de sector
Daarnaast heeft hij ervaring in het onderwijs. Zo is hij inhoudelijk betrokken als adviseur en hoofddocent bij diverse bouwgerelateerde bachelors, minoren en post-HBO opleidingen. Van Herpen ziet veel kansen: "Er is binnen het vakgebied een toenemende behoefte aan één gemeenschappelijke visie op brandveiligheid. Die visie zal in de verschillende opleidingen uitgedragen moeten worden, om zo een halt toe te roepen aan de versnippering die dreigt te ontstaan. Ik zie het lectoraat Brandveiligheid in de Bouw daarin als verbindende schakel."