Gemeente Coevorden

Proefleven in Drenthe succesvol

zondag 11 september 2011

Het Proeflevenweekend 2011 is succesvol verlopen. Een kleine 40 mensen waren het weekend van 10 september te gast in Zuid-Drenthe om het wonen, werken en leven in de provincie te ervaren. Na twee dagen met een druk programma keerden de Proeflevers huiswaarts; echter vastbesloten om terug te keren naar Drenthe. Ze maakten kennis met de gemeenten Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel en De Wolden.

Proefleven is een initiatief van Marketing Drenthe, die als opdracht heeft het imago van de provincie op het gebied van wonen, werken en leven te versterken. In 2009 werd voor het eerst Proefwonen georganiseerd: deelnemers konden een weekend in een te koop staand huis in Drenthe wonen. In 2010 werd dit verbreed naar Proefleven, waarin werken en leven in de provincie aan bod kwam. Wie naar Drenthe wil verhuizen, is immers meestal ook op zoek naar een baan of de mogelijkheid een bedrijf te starten.

Werkmarkt

Het Proeflevenweekend startte vrijdagmiddag met een Werkmarkt in Hoogeveen. De deelnemers hadden gesprekken met intermediairs die hen helpen bij het vinden van een baan, of met bemiddelaars voor het opzetten van een bedrijf zoals de Kamer van Koophandel en VNO-NCW Noord. Tijdens het avondprogramma in Coevorden maakten de Proeflevers nader kennis met elkaar en werden ze toegesproken door de Commissaris van de Koningin, Jacques Tichelaar. Hij drukte de potentiële Drenten op het hart dat ze met open armen in de provincie worden ontvangen. "Maar uiteindelijk zult u er zelf iets van moeten maken. Drenthe heeft u genoeg te bieden."

Wonen

De zaterdag stond in het teken van wonen. Na de Woonmarkt op zaterdagmorgen, waar de vijf gemeenten hun nieuwbouwplannen presenteerden, stapten de gasten in de bus voor een rondtoer door Zuid-Drenthe. Bijzonder was de tussenstop in Dalen, waar de deelnemers te gast waren bij een wijnproeverij en de voorzieningen in het dorp bekeken. De spontane kennismaking met de Dalenaren, soms zelfs bij hen thuis, werd erg gewaardeerd door de Proeflevers. Na een maaltijd in Ruinen werd het weekend afgesloten in Meppel met een bezoek aan het Prinsengrachtconcert.