KNHS

FNRS en KNHS samen in beweging
10 september 2011


ERMELO (KNHS) - Vrijdag vond in Deurne de negende editie plaats van het Hippische Ondernemerscongres, dat in samenwerking met vakblad De Hippische Ondernemer en branche organisatie FNRS is georganiseerd. Tijdens dit congres, in de sfeervolle omgeving van alweer de tiende editie van het succesvolle paardenevenement Horse Event, ging de FNRS met de KNHS in gesprek over het thema In beweging. Tijdens deze dialoog tussen beide voorzitters, Theo Ploegmakers (KNHS) en John Kraakman (FNRS), zijn een aantal nieuwe initiatieven toegelicht.

Zowel FNRS als KNHS zijn enthousiast over de voortgang die de afgelopen jaren is bereikt. De komende jaren wordt dit verder uitgebouwd naar een breed gedragen partnership. De nieuwe initiatieven zijn in lijn met het nieuwe KNHS-meerjarenbeleidskader De paardensporter centraal. De FNRS en KNHS bieden iedere paardensporter een plek. De ene kiest de route via de vereniging, de andere kiest voor de FNRS-accommodatie. De ene met en de ander zonder eigen paard. Theo Ploegmakers: Paardensporters willen met hun paard actief zijn. Beide organisaties hebben de unieke kans dit samen te faciliteren. Het wordt belangrijk om al bij de ontwikkeling van beleid samen op te trekken. Beide organisaties willen het lid lang aan zich binnen. Thema´s als allround sport en goede instructie op een veilige accommodatie aanbieden staan de komende jaren centraal. Ook kleinere disciplines zoals voltige, endurance en reining liften hierop mee. Op de ene locatie kan dit door een vereniging worden aangeboden, ergens anders door een professionele aanbieder. In alle gevallen door paardensportaanbieders met toegevoegde waarde voor al onze paardensporters.´

De KNHS geeft aan met geselecteerde topaccommodaties van de FNRS of verenigingen per regio te gaan samenwerken. Dit zijn accommodaties die allround sport aanbieden, waar meerdere disciplines een plek hebben, gebruikmakend van moderne faciliteiten, met deskundige goed opgeleide instructeurs. De KNHS organiseert hier samen met de sportaanbieder en de KNHS-regiobesturen onder andere de regioselecties, wintertrainingen, juryopleidingen en bijscholingen. Ploegmakers ´Al in 2012 gaan we daar onze regionale talenten scouten en begeleiden. Tevens zet de KNHS samen met de FNRS ook in op de verdere professionalisering en certificering van het aanbod in kwalitatief goede accommodaties, onder andere middels de inzet van de Stichting Veilige Paardensport.

Beide organisaties maken zich sterk voor het verbeteren van paardenwelzijn en trekken hierin actief met elkaar op. Een concreet voorbeeld is de recent gepubliceerde Gids voor Goede Praktijken. Als samenwerkende partijen van de SRP (Sectorraad Paarden) dragen de KNHS en de FNRS de richtlijnen uit deze gids actief uit met voorlichting en blijvende aandacht voor dit onderwerp.

Ploegmakers en Kraakman geven aan dat ze door deze nog actievere samenwerking samen de 215.000 KNHS leden nog optimaler gaan bedienen en zetten in op een verdere groei.

Paardensector in Nederland
De paardensport is een groeiende en bloeiende tak van sport. De economische betekenis van de paardensector wordt geschat op 1,5 miljard euro. De KNHS faciliteert en versterkt als sportbond deze ontwikkelingen. De FNRS zet zich als ondernemersorganisatie in voor de uitrol van de hippische sport, waar de KNHS zich bezig houdt met de reglementering en ontwikkeling. In Nederland zijn er een miljoen mensen die de paardensport een warm hart toedragen waaronder 450.000 actieve paardensporters. In Nederland zijn er 450.000 paarden, 30.000 fokkers en worden er jaarlijks 12.000 veulens geboren.