Gemeente Maastricht

Binnenstad autovrij tijdens Parcours

Tijdens de opening van het culturele seizoen - Het Parcours - op zondag 11 september wordt de binnenstad voor het derde opeenvolgende jaar autovrij gemaakt. Dit betekent dat auto's tussen 12.00 een 17.00 uur geen toegang hebben tot de binnenstad aan de westzijde van de Maas. Anders dan voorgaande jaren is ook de Wycker Brugstraat afgesloten. Ook de Vrijthofgarage is op dat tijstip niet bereikbaar voor auto's. Er worden verkeersregelaars ingezet om deze actie te begeleiden.

Onderdeel Europese Mobiliteitsweek

De gemeente en het Parcours maken de binnenstad autovrij als onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek die in september van start gaat. Doel is om de bezoekers van het Parcours het genot van een autovrije binnenstad te laten ervaren. De gemeente en de Parcoursorganisatie vragen bezoekers dan ook om zoveel als mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of te voet het Parcours te bezoeken. Als mensen toch met de auto komen dan worden ze verzocht te parkeren bij één van de Park + Walk parkeerplaatsen aan de randen van het centrum.

Theatrale fietsenstalling op het Vrijthof

In de programmering van het Parcours wordt ook aandacht besteed aan het thema duurzame mobiliteit. Zo is er voor fietsers op het Vrijthof een gratis theatrale, kunstzinnige evenementenfietsenstalling beschikbaar. Verder zijn er in het programma van het Parcours ook nog andere acts die bijdragen aan het mobiliteitsgevoel: zo zijn er `bromsnorren' actief die op ludieke wijze de interactie met het publiek opzoeken en rijden er grote tweewielers rond die helemaal gemaakt zijn gerecycled materiaal. Ook kunnen bezoekers hun fiets laten `pimpen' onder begeleiding van kunstenaars.

Bewoners binnenstad

Bewoners van de binnenstad ontvangen deze week een brief met informatie over de actie. In de brief worden ze opgeroepen om zo veel als mogelijk mee te werken aan de actie. Maar wanneer binnenstadbewoners echt gebruik moeten maken van de auto, dan krijgen ze op vertoon van de brief uiteraard toegang tot de binnenstad.

Groene Voetstappen

Een tweede onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek is de Groene Voetstappen-actie. Van 12 t/m 18 september 2011 gaan Nederlandse kinderen weer massaal Groene Voetstappen verzamelen. Kinderen gaan een week lang lopend, fietsend en steppend naar school. Ook in Maastricht doen tien scholen mee aan de actie. Alle Groene Voetstappen die in Nederland en in andere landen in Europa zijn verzameld worden aangeboden aan de voorzitter van de VN klimaattop.