Ingezonden persbericht


I like to move it! - Internationale sportweek voor personen met een psychische beperking

Van zondag 11 tot en met zaterdag 17 september in Blosocentrum Netepark te Herentals

Met de ondersteuning van de provincie Antwerpen organiseert Psylos vzw - de Vlaamse federatie voor sport en recreatie in de geestelijke gezondheidszorg - van 11 tot en met 17 september te Herentals de eerste editie van 'I like to move it!', een internationaal sportevent voor personen met een psychische beperking en hun begeleiders. Sportievelingen uit Finland, Nederland, Groot-Brittannië en België (140 in totaal) verblijven een week in Blosocentrum Netepark waar ze samen zullen sporten, maar het ook tegen elkaar zullen opnemen in een ploegencompetitie in voetbal en volleybal en in een individuele competitie in badminton en tafeltennis.

Psylos als partner in een internationaal samenwerkingsverband

Reeds een achttal jaren is Psylos partner in een internationaal samenwerkingsverband waarbij uitwisseling van informatie en ervaring rond sociale toegankelijkheid van sport voor personen met een psychische beperking centraal staat. Enerzijds omvat dit samenwerkingsverband een waaier aan sportieve initiatieven waarbij de organisator naast haar eigen leden ook delegaties uit andere landen uitnodigt. Psylos was zo onder andere reeds vijf maal te gast met een delegatie op de Italiaanse Trofeo Aurora te Prato. Anderzijds wordt er hier telkens een forum gecreëerd om van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.

In het kader van haar 40ste verjaardag nodigde Psylos op haar beurt de collega-organisaties uit andere landen uit op 'I like to move it!'.

Ploegencompetitie als rode draad doorheen de week

Als rode draad doorheen de week wordt er een ploegencompetitie in voetbal en volleybal gespeeld. De voorrondes worden gespeeld op maandagnamiddag (12/09) en dinsdagvoormiddag (13/09). De finales vinden plaats op donderdag (15/09). Op woensdag (14/09) wordt er een individuele competitie in badminton en tafeltennis gespeeld. Ook dan kunnen de deelnemers punten scoren voor het ploegenklassement. Teamspirit staat dus de hele week centraal. Op de individuele competitie worden alle Psylosclubs uitgenodigd. Zo kunnen clubs die niet de hele week aanwezig kunnen zijn toch eens proeven van de sfeer van een internationaal sporttornooi.

Tijdens de vrije momenten worden er initiaties in een brede waaier aan sporten aangeboden (bv. zwemmen, mountainbike, kajak, dans ...) evenals culturele uitstappen (bv. stadswandeling Herentals, abdijbezoek ...).

Voor de begeleiders wordt er ten slotte een reflectiemoment voorzien rond sociale toegankelijkheid van sport voor personen met een psychische beperking, gezond bewegen, vrijwilligerswerking ...

Deelnemers uit alle hoeken van Europa en Vlaanderen

Van de 140 deelnemers zijn er 46 buitenlandse deelnemers. Er zijn delegaties uit Finland, Groot-Brittannië en uit Nederland (2). Zij zullen het opnemen tegen zes Psylosclubs afkomstig uit Geel, Antwerpen, Zottegem, Menen, Bierbeek en Sint-Niklaas.

Bijdragen tot correcte beeldvorming door samenwerking met reguliere sportorganisaties

Psylos vzw streeft ernaar het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken en tracht bij te dragen tot een correcte beeldvorming rond de doelgroep. In haar dagelijkse werking richt Psylos zo o.a. activiteiten in waarbij informele ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking centraal staat. Deze lijn wordt doorgetrokken tijdens 'I like to move it!' waarbij beroep wordt gedaan op lokale sportverenigingen voor het vrijwillig begeleiden van initiaties. Enkele voorbeelden:
* De Herentalse Wandelclub begeleidt dagelijks een wandeling.
* De Vlaamse Wielerschool afdeling Antwerpen begeleidt fietstochten.
* De Herentalse petanqueclub begeleidt het petanquen.

www.psylos.be

Alle informatie rond Psylos, haar werking en 'I like to move it!' is te vinden op www.psylos.be. Bijgevoegd vindt u de promotiefolder van 'I like to move it!'.

Interessante persmomenten

* Woensdag 14/09 vanaf 15 uur in de sporthal: finales en prijsuitreiking Internationaal Badminton- en Tafeltennistornooi
* Donderdag 15/09 van 10 tot 12 uur op de buitenterreinen aan het sporthotel: finales ploegencompetitie voetbal en volleybal
* Vrijdag 16/09 van 10.30 tot 12.30 uur in de Lakenhal te Herentals: plechtige prijsuitreiking met receptie

Locatie

Blosocentrum Netepark
Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals




Ingezonden persbericht