Expositie: schilderijen Geert Schreuder, beelden van Lyvie de Sutter


Jubileumexpositie: Galerie Beeldkracht te Scheemda bestaat 15 jaar

Scheemda, 20110902 -- Van zondag 11 september t/m zondag 30 oktober 2011 exposeert Galerie Beeldkracht het nieuwste werk van Geert Schreuder. Het is de vierde keer in het afgelopen decennium dat de galerie de schijnwerpers richt op deze bekende Groningse vertolker van het landschap. Tegelijkertijd debuteert de jonge Belgische kunstenares Lyvie de Sutter met haar elegante bronzen beelden van vrouwfiguren.

Geert Schreuder (1949) schildert ruim veertig jaar en behoort tot het bescheiden percentage kunstschilders, dat van zijn werk kan leven. Discipline, gedrevenheid en de eeuwige zoektocht naar het beste schilderij liggen hieraan ten grondslag. Schreuder blijft zich ontwikkelen en blijft experimenteren.

Zijn werk is in die veertig jaar dan ook ingrijpend veranderd. Van een realistische stijl is hij gaandeweg overgegaan op een figuratieve steeds abstractere stijl. Op de expositie zijn zijn nieuwste schilderijen van het Groninger landschap te zien, een selectie van schilderijen uit de  de afgelopen twee jaar. Voor de serie Akkers, schilderijen in acrylverf van 100 bij 100 cm vormen waargenomen akkers de aanleiding. In deze serie benadrukt de kunstenaar horizontale lijnen, die in het landschap waarneembaar lijken te zijn. Naast de horizon kunnen dat afscheidingen tussen akkers zijn, wegen, fietspaden en sloten, maar het kunnen ook kleurverschillen zijn, die ontstaan door de verschillende gewassen op het land. Ook beeldend gezien interessante scheidingslijnen, die ontstaan als gevolg van toegepast atmosferisch perspectief of door de kunstenaar doelbewust gecreëerde repeterende en veranderende verfstructuren.

Schreuder leert ons in feite beter waar te nemen. Net zoals Christo zijn medemens inzicht geeft in de geometrische grondvormen waaruit de wereld om ons heen is opgebouwd, door bijvoorbeeld de Pont Neuf van Parijs in te pakken, waardoor de vele details van lantaarnpalen en ander stadsmeubilair verloren gaan en de essentie van de vorm van de brug duidelijk wordt, zo onthult Schreuder ons de grote abstracte ordening van het agrarisch cultuurlandschap om ons heen. Het gaat niet om details, niet om een anekdotisch herkenbare plek. Maar het is fascinerend vast te stellen, dat we toch onmiddellijk het landschap herkennen. Schreuder toont op overtuigende wijze de essentie van het grote geheel.

Ondanks de hoge mate van abstractie behouden zijn landschappen tegelijkertijd een suggestieve ruimtelijkheid. Op de vraag waar de kunstenaar naar op zoek is, antwoordde hij dat hij zou willen bereiken wat de grote abstract expressionist Mark Rothko uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw heeft bereikt. En inderdaad zinderende contrasterende vlakken met heldere kleuren à la Rothko zien we nu meer dan voorheen in Schreuder zijn oeuvre. Maar bescheiden als altijd voegt de kunstenaar eraan toe dat hij er nog lang niet is. En zo garandeert hij ons dat hij zich blijft ontwikkelen en zullen wij nog lang getuige mogen blijven van zijn queeste en schilderavontuur. Maak kennis met het werk van Geert Schreuder op http://www.beeldkracht.com/kunstenaars/schreu.htm

Gedrevenheid kenmerkt ook het werk van Lyvie de Sutter (1982), zij behoort tot de vijfde generatie van de Belgische familie De Sutter, die werkzaam zijn als beeldend kunstenaars en bronsgieters. Lyvie lijkt over een aangeboren gave als beeldhouwer te beschikken. De sierlijke vrouwfiguren van haar hand in brons bezitten de élégance van de modellen uit de wereld van de Haute Couture, en hebben een duidelijk eigen karakter. Elk beeld is uniek en getuigt van groot ambachtelijk vakmanschap en overtuigende stijlvastheid ondanks haar jeugdige leeftijd.

Haar beelden kenmerken zich door hun spontane uitstraling en hun geraffineerd uitgewerkte details. Ze weerspiegelen haar aangeboren gevoel voor esthetiek en bezitten reeds een duidelijke herkenbaarheid. Haar werk weerspiegelt tevens haar plezierige persoonlijkheid: haar 'joie de vivre' en ongebreideld enthousiasme. Haar werk blijft zich ontwikkelen, de vrouwen krijgen een steeds duidelijker eigen karakter, lichaamshoudingen worden complexer en dynamischer en ook lijkt een subtiel gevoel voor humor een plekje te krijgen in enkele recente werken van 2010 en 2011. Met de Cavaliere doet ook het paard zijn intrede in het oeuvre van de jongste telg van de kunstenaarsfamilie de Sutter, nadat enkele katten en hondjes het edele dier al waren voorgegaan. Met genoegen laat Galerie Beeldkracht deze jonge veelbelovende kunstenares dan ook debuteren. Bekijk het werk van Lyvie de Sutter op: http://www.beeldkracht.com/kunstenaars/Lyvie-de-Sutter.htm

Van 11 september tot en met 30 oktober vindt de expositie van Schreuder en De Sutter plaats. U bent van harte welkom. U kunt expositie, de vaste collectie van de galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. U vindt de galerie sinds 15 jaar aan de Torenstraat 6-8 te Scheemda. Voor inlichtingen belt u: 0597-591068. Meer informatie over de galerie en de expositie vindt u op de website van de galerie: http://www.galeriebeeldkracht.nl

Graag tot ziens bij Galerie Beeldkracht!

Sander Kletter - galeriehouder Galerie Beeldkracht, september 2011

Galerie Beeldkracht