Ingezonden persbericht



Vragen van Jan Nagel, fractievoorzitter Eerste Kamer 50PLUS aan de Minister van OCW.

POLITIEKE PARTIJEN LIETEN ZENDTIJD ONGEBRUIKT

Inleiding.

Op zaterdag 3 september hadden de politieke partijen PVV, 50PLUS, SP en de Partij voor de Dieren tussen 19.00 uur en 20.00 uur elk 10 minuten zendtijd op Radio 5.

Tijdens de uitzending bleek dat de PVV en de SP geen programma hadden gemaakt. Hun zendtijd bleef ongebruikt zonder een enkele verontschuldiging. De Partij voor de Dieren had wel een eerder uitgezonden band aangeleverd, maar die was sterk verouderd, want die ging nog over het vorige kabinet. 50PLUS had voor de allereerste uitzending van deze partij hoge kosten gemaakt door o.a. het lied "Blijf van mijn pensioen af" gezongen door Ben Cramer als primeur te brengen. Leden en diverse media waren over deze primeur ingelicht.

Bij het begin van het programma werd er voor de microfoon de volgende mededeling gedaan: "Door omstandigheden gaat de uitzending politieke partijen niet door. In plaats daarvan zenden we gevarieerde muziek uit".

Ons is gebleken dat hierdoor vele mensen en media niet meer geluisterd hebben. 50PLUS voelt zich hierdoor ernstig benadeeld. De voor de aankondiging verantwoordelijke instantie NPO verwerpt arrogant elke kritiek.

Vragen aan de minister OCW


* Is het de Minister bekend dat op zaterdag 3 september twee politieke partijen zonder enige uitleg aan de luisteraars geen gebruik maakten van hun zendtijd?
* Is dit in het verleden vaker voorgekomen en hoe moet hiermee gelet de verwachtingen van de kiezers, omgegaan worden?
* De nieuwe politieke partij 50PLUS heeft in haar allereerste uitzending veel geïnvesteerd. Door de door de NPO verzorgde aankondiging dat de uitzending wegens omstandigheden kwam te vervallen is 50PLUS ernstig gedupeerd. Welke maatregelen zijn er mogelijk om hiervoor compensatie te krijgen?