KNHS

EK eventing junioren: Janneke Boonzaaijer 21e

11 september 2011


VALE SOBROSO (Portugal) (KNHS) Janneke Boonzaaijer is met haar paard Torontra 21e geworden tijdens het EK eventing voor junioren. Daarmee won de pas vijftienjarige amazone uit Renswoude een extra prijs voor de jongste deelnemer die de wedstrijd uitreed.

Nederland werd tijdens het EK Eventing voor junioren (14 18 jaar), verreden in een CCI1*, vertegenwoordigd door twee jonge amazones. De zestienjarige Sanne de Jong (Aalsmeer) en haar paard Melvin begonnen met een uitstekende dressuurproef (-47,7), die goed was voor de tiende plaats. Boonzaaijer scoorde 3,5 punt minder en vond zichzelf terug op de 27e plaats in het tussenklassement. In de cross kwamen De Jong en Melvin echter ten val. Hindernis 19 was een waterhindernis, waarbij de paarden via een opsprong het water in moesten springen. Veel paarden begrepen de opgave niet en struikelden. Zeven combinaties strandden hier, waaronder De Jong.

Boonzaaijer vertelt: Torontra struikelde ook, maar zij bleef op de been. Sanne en ik moesten vroeg starten, de latere deelnemers gingen daar heel rustig inrijden. Torontra liep super. Ik heb wel doorgereden, maar ging niet echt voor de tijd. Ze is in de voorbereiding een paar weken geblesseerd geweest en was weer precies op tijd fit voor het EK. Het zou niet eerlijk zijn om dan alles van haar te vragen.

Boonzaaijer finishte met twaalf seconden tijdsoverschrijding. Samen met een springfout in het afsluitende springparcours leverde dat haar een 21e plaats en een extra ereprijs op. Het was een mooie ervaring. Hopelijk kunnen we volgend jaar met een team naar het EK, aldus debutante Boonzaaijer. Haar zus Henrieke met drie EKs in de bagage een routinier stond ook op de nominatie voor het EK, maar ze brak afgelopen zomer haar arm en was niet op tijd hersteld. Bondscoach Martin Lips zag ook Nederlands kampioen Jordy Wilken uitvallen. Zijn Tenda raakte geblesseerd tijdens de laatste observatiewedstrijd in Bad Harzburg.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
Vale Sabroso (Portugal), 9-10 september

Individueel:

1. Zoe Brenan (GBR) Latino K 46,9

2. Kevin Seignier (FRA) Or du Genet 47,1

3. David Doel (GBR) Kings Cross 47,9

21. Janneke Boonzaaijer (Renswoude) Torontra 64,0

Landenklassement:

1. Groot-Brittannië 145,0

2. Duitsland 153,4

3. Frankrijk

foto: Hippofoto/Paul van Oers