Projectorganisatie Maasvlakte 2


Expositie 'Blik op Maasvlakte 2' opent 11 september


01-09-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Gedurende anderhalf jaar zwierven Frans Bianchi en Harry van der Woerd, twee Rotterdamse kunstenaars, over en langs Maasvlakte 2.

De twee benaderden het Havenbedrijf in 2010 met een bijzondere vraag om de aanleg van Maasvlakte 2 vast te leggen. De inspiratie van dit ruige stuk land in wording legden zij vervolgens vast in diverse schilderijen. Het resultaat is te zien in de expositie genaamd 'Blik op Maasvlakte 2', van zondag 11 september tot en met zondag 20 november 2011 te zien in FutureLand. Het centrum is gelegen op de rand van de huidige Maasvlakte en het nieuwe land in aanbouw, de plek waar Bianchi en Van der Woerd zich lieten inspireren.

De Rotterdamse kunstenaars brachten vele uren en dagen door op het nieuwe stuk Nederland om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het grootse project. Ze bivakkeerden regelmatig op de 40 meter hoge radarpost en legden een aantal panoramisch blikken op Maasvlakte 2 in wording vast. De verschillende weersomstandigheden en tijdstippen waarop de kunstenaars werkten én het contrast tussen de manier van werken van beide schilders, staan borg voor een rijke geschakeerde tentoonstelling over de haven en Maasvlakte 2.

Frans Bianchi
Frans Bianchi (Rotterdam, 1951) werkt figuratief met sterk geabstraheerde composities, waarbij het onderwerp is losgemaakt van de aanschouwelijke werkelijkheid. Behalve schetsen en tekenen, werkt hij met olieverf, acryl, gemengde technieken en aquarel. Zijn kleurkeuze is sterk en opvallend. Bianchi schildert graag in de buitenlucht waarbij zijn onderwerpen variëren.

Landschappen, stillevens, mensen, stadsgezichten maar ook de natuur, wind en water, schepen en havengezichten. In de jaren '80 volgde Bianchi enkele jaren de Vrije Academie in Rotterdam en kreeg hij les bij de Brielse kunstenaar Piet Middelhoek.

Harry van der Woerd
Harry van der Woerd (Rotterdam, 1952) zwierf als kind al langs de Rotterdamse havens. Hij volgde de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten in de jaren '70. Van der Woerd maakt portretten en muurschilderingen in opdracht. Voor zijn vrije werk maakt hij gebruik van een groot aantal technieken, zoals tekeningen, aquarellen, gouaches, olieverfschilderijen en acryl. Hij werkt tevens in steen en brons. Onderwerpen die hij graag vastlegt zijn portretten, landschappen, strandgezichten, stillevens en de haven. Al schilderend en tekenend geeft Van der Woerd de haven weer in een voor hem kenmerkende stijl, met veel licht en atmosfeer. Van der Woerd is docent tekenen en schilderen en geeft regelmatig workshops.