Gemeente Helmond


Helmond, goed op weg!

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek, van 11 tot en met 25 september, gaat Helmond goed op weg. In deze ruime week is er volop aandacht voor lopen, fietsen, bewegen, elektrisch rijden en de slimme mobiliteit die in Helmond wordt bedacht en ontwikkeld.

De grote finale van de Europese Mobiliteitsweek is op koopzondag 25 september. Het centrum van Helmond staat dan in het teken van Think Green, Drive Clean. In de week daarvoor zijn er ook allerlei acties, die in het teken staan van slim en milieuvriendelijk vervoer.

Helmond Automotivestad

Helmond staat in Nederland en zelfs binnen Europa bekend als automotivestad. Op de High Tech Automotive Campus in Helmond werken bedrijven, scholen, kennisinstellingen en gemeente Helmond samen aan het bedenken en ontwikkelen van slimme mobiliteit oftewel Smart Mobility. Het gaat hierbij om slimme voertuigen, maar ook om systemen op en naast de weg die met deze voertuigen communiceren. Dankzij deze slimme mobiliteit kunnen automobilisten en andere weggebruikers goed op weg gaan. Inwoners en bezoekers van Helmond krijgen tijdens de Europese Mobiliteitsweek de kans om kennis te maken met deze slimme mobiliteit en daarmee goed op weg te gaan.

Acties en activiteiten

Van 12 tot en met 18 september gaan ruim 1.300 kinderen van zes Helmondse basisscholen fietsend, steppend of lopend naar school. Zij maken hiermee een statement naar hun ouders: de vele stoppende en optrekkende autos voor hun school zijn slecht voor de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid. Ook is er een beloningssysteem, Fiets & Win genaamd, voor fietsers die hun fiets stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Helmond. Op zondag 18 september wordt een wandeltocht met beweegworkshops georganiseerd in de Helmondse Binnenstad. Er zijn allerlei leuke beweegactiviteiten voor jong en oud. Op vrijdag 16 september maken leerlingen van groep 7 en 8 van scholen in Helmond en de Brainport-regio kennis met slimme mobiliteit op de High Tech Automotive Campus. Zij doen dat tijdens een AutoTech Event. Het doel is om de leerlingen te interesseren voor de automotive-industrie.

Think Green, Drive Clean

Op koopzondag 25 september vindt in het centrum van Helmond het event Think Green, Drive Clean plaats. Bezoekers kunnen op de Markt, parkeerplaats Ameidewal en de Noord-Koninginnewal kennis maken met elektrische en andere milieuvriendelijke voertuigen, zoals een elektrische auto, scooter of een e-bike. Op de Markt en Ameidewal vindt een groot fietsspektakel plaats. Er is een promotiemarkt, waar een elektrische fietsen of een andere tweewieler geprobeerd kan worden. De echte waaghalzen kunnen een ritje maken op de attractie Vertical Bike. Het Brabants Fietsharmonisch Orkest zorgt voor wel zeer levendige muziek.

Mr. Green

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek komt de duurzame superheld Mr. Green weer op bezoek. Hij gaat de inwoners en bezoekers van Helmond aanmoedigen om goed op weg te gaan. Op 25 september delen Mr. Green en zijn promoteam kraskaarten uit. Hiermee zijn prachtige milieuvriendelijke prijzen te winnen.

Meer informatie volgt...