Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


10 jaar na 9/11 live bij NOS

HILVERSUM, 26 augustus 2011 - De NOS staat zondag 11 september met een extra uitzending stil bij de terroristische aanslagen van exact tien jaar geleden op doelwitten in New York, Washington en Shanksville. Het rechtstreekse verslag van de herdenkingsceremonie op Ground Zero in New York vormt het hart van het programma. Hier wordt in het bijzijn van onder meer nabestaanden, president Barack Obama en George Bush stilgestaan bij de gebeurtenissen op 11 september 2011. NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal doet vanuit New York verslag, terwijl Rik van de Westelaken vanuit Hilversum de presentatie van deze extra uitzending voor zijn rekening neemt. NOS 10 jaar na 11 september is vanaf 14.30 uur te zien op Nederland 2 en nos.nl.

In de uitzending is verder een terugblik te zien op de gebeurtenissen van tien jaar terug en een reportage van Eelco Bosch van Rosenthal over hoe de aanslagen vandaag de dag nog steeds doorwerken. Ook sprak Bosch van Rosenthal met de architecten van het nieuwe WTC-terrein en het 9/11-monument, onder wie Daniel Libeskind.

Op Ground Zero, de plek waar twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden, wordt tien jaar na dato het nieuwe nationale monument voor de slachtoffers officieel in gebruik genomen. Sprekers tijdens de plechtigheid zijn onder meer de voormalig burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, George Bush - in 2001 president - en Barack Obama. Verder worden door familieleden de namen voorgelezen van alle mensen die op 11 september 2001 in New York, Washington en Shanksville en bij de eerdere bomaanslag op het WTC (1993) de dood vonden. Tijdens de bijeenkomst in New York wordt bovendien geschakeld naar de herdenkingen bij het Pentagon in Washington en naar Shanksville, waar het derde vliegtuig neerstortte.



Nederlandse Omroep Stichting (NOS)