Gemeente Brummen


Open Monumentendag op 11 september

(Oorspronkelijke publicatie datum: 25-08-2011)

Zondag 11 september is de landelijke Open Monumentendag. Ook in de gemeente Brummen. Het thema van dit jaar is Nieuw gebruik - oud gebouw. In samenwerking met de gemeente, eigenaren en bewoners hebben organisatoren Markwin en Focko de Zee rondom dit thema twee monumentenroutes uitgezet.

Het oude postkantoor in Brummen, Landgoed De Wildbaan in Leuvenheim, jachthuis Leusveld in Hall, het Bethelkerkje in Tonden/Empe, Landgoed Voorstonden: allemaal oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Tijdens de Open Monumentendag kunnen belangstellenden onder leiding van een gids een boeiende tocht maken langs deze bijzondere gebouwen. Dit kan op de fiets of per huifkar. Er is een route in de ochtend of de middag en een compleet dagprogramma. Aan de route is een prijsvraag gekoppeld.

Ochtend- en middagroute
In de ochtend start een 7 kilometer lange tocht om 10.30 uur vanaf het gemeentehuis in Brummen. Via onder meer de Engelenburg, de Wildbaan en het oude postkantoor eindigt deze met een lunch in De Klup. Onderweg staan een bezoekje aan Klein Sion en De Beelhorst op het programma. De middagdeelnemers starten de tocht met de lunch om 12.15 uur bij De Klup. Een rondgang bij het Leusveld en een bezichtiging van het Bethelkerkje maken onderdeel uit van de route. Bij Huis te Empel geeft één van de bewoners uitleg over de gevel van het gebouw. Op landgoed Voorstonden zal architect Hoogenberk meer vertellen over de mogelijkheden van nieuw gebruik van oude gebouwen. Rond 17.00 eindigt de 22 kilometer lange route bij het gemeentehuis in Brummen. Hier vindt ook de prijsuitreiking plaats door wethouder Frans Bruning.

Kosten en aanmelden
Meedoen op de fiets kost 7 euro voor de ochtend of middag en 10 euro voor de hele dag. Met de huifkar komen de kosten op 10 euro voor de ochtend of middag en 15 euro voor het dagprogramma. Alle prijzen zijn inclusief een lunch om 12.15 uur bij De Klup, een routekaartje met boekje en een vragenlijst om mee te doen aan de prijsvraag. Kinderen tot 12 jaar betalen de halve prijs. Aanmelden kan via info@kwinontwikkelingen.nl. Een aanmeldingsformulier hiervoor vindt u op deze pagina.

De organisatie van Open Monumentendag is in handen van Markwin de Zee van Kwin Bouwmanagement & Ontwikkeling. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (0575) 57 18 89 / 06 51381330 of per e-mail: info@kwinontwikkelingen.nl. Meer informatie staat ook op deze speciale pagina over Open Monumentendag.