Ingezonden persbericht


Persbericht

Zondag 11 september Open Monumentendag Heerlen
Nieuw gebruik, Oud gebouw!

Heerlen - De titel van Open Monumentendag Heerlen geeft duidelijk aan waar het om draait. Het geven van een andere invulling aan een gebouw dan dat de architect oorspronkelijk voor ogen had. Een onderwerp dat ook vandaag de dag nog bijzonder actueel is.

Het Patronaat, tegenwoordig Cultuurhuis Heerlen geheten, is het centrale punt van deze zondag de elfde september. De dag begint voor de liefhebbers met een inleidende presentatie en er zijn bustochten langs een aantal oude gebouwen met een nieuwe invulling. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Voor de rondritten met een bus en de inleidende presentatie kunt u zich inschrijven via de site www.openmonumentendagheerlen.nl.

Inleiding
Om 11.00 uur geven de Heerlense architecten Mark Feron en Ton Vandenbergh vanuit hun praktijkervaring een inleidende presentatie op het thema restauratie en herbestemming. Daarbij komt ook de transformatie van de oude muziekschool tot Betahuis, een creatieve plek voor startende ondernemers aan de orde, alsmede de verbouwing van de Theresiaschool van architect Frits Peutz tot Bureau Thuiszorg.

De overlevingskans voor menig belangrijk monument in onze gebouwde omgeving wordt bepaald door het toekomstig gebruik. Een monument dat leeg staat en zonder bestemming is wordt een gebouw in verval, zonder hart en ziel.

Echter hoever kunnen we gaan in het veranderen, verbouwen en uitbreiden van monumentale panden om tegemoet te komen aan de nieuwe eisen en wensen van dit nieuwe gebruik? Moet het accent liggen op het historisch gebruik met als risico leegstand en verval of is het verdedigbaar het monument ingrijpend te veranderen en daarmee verval en leegstand te voorkomen? Kom gratis luisteren en kijken naar een boeiende presentatie door twee vooraanstaande architecten. U kunt inschrijven via de website www.openmonumentendagheerlen.nl.

Bustocht
Op drie verschillende tijdstippen (11.00, 12.30 en 13.30 uur) vertrekken bustochten die langs diverse voorbeelden van hergebruik van monumenten rijden. Tijdens de rondrit geeft een deskundige uitleg bij de diverse panden. Een klein deel van de route (Heerlen Centrum) wordt te voet afgelegd.

U dient zich vooraf aan te melden via de website. De opstapplaats is het Patronaat aan de Sittarderweg 145 in Heerlen.

Alle deelnemers aan Open Monumentendag Heerlen ontvangen een zeer fraaie herinnering. Het betreft een opvallend boekwerk waarin alle 25 gebouwen die deel uitmaken van de route worden beschreven. Het boekwerk heeft een bijzondere uitstraling vanwege het 25 jarige jubileum van Open Monumentendag in Nederland.

Programma

Datum : Zondag 11 september

Locatie : Patronaat/Cultuurhuis Heerlen (Sittarderweg 145, 6412 CD Heerlen)

Thema : "Nieuw gebruik - Oud gebouw"

11.00 uur: Inleidende presentatie

11.00 uur: Bustocht van 2 uur

12.30 uur: Bustocht van 2 uur

13.30 uur: Bustocht van 2 uur

In het café van het Cultuurhuis Heerlen zijn afwisselend optredens van Prosper Henssen en Lex Nelissen. Ook presenteren enkele instanties zich hier.

Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de gemeente Heerlen in samenwerking met Historisch Goud, SCHUNCK*, LGOG Parkstad Limburg, St. Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

----------------

Einde bericht
Voor meer informatie over dit bericht kunt u bellen met

Fred Vondenhoff 06 - 51 05 76 42
Chris Tiekstra 06 - 53 25 98 97


---- --