Vereniging Natuurmonumenten

cultuurhistorie

Hackfortfestival vol natuur en cultuurhistorie

26 augustus 2011

Zondag 11 september vindt voor de 5e keer het Hackfortfestival plaats op het gelijknamige landgoed in Vorden, Gelderland. Het landgoed bruist want de oogst is binnen. Dat wordt gevierd met activiteiten voor jong en oud. De variatie is groot; van verkoop van streekproducten, demonstraties tot mini-excursies met de boswachter en muziek.

Open Monumentendag

11 september is ook Open Monumentendag met als thema: Nieuw gebruik - Oud gebouw. Op Hackfort zijn daar schitterende voorbeelden van. Zoals het koetshuis dat ingrijpend is verbouwd en waar brasserie Keuken van Hackfort zich in heeft gevestigd. De bouwkundige van Natuurmonumenten zal op de zolderverdieping een presentatie over de verbouwing geven. Er is een film te zien over de oogst. Ook het recent gerestaureerde dorpsmolenhuisje is te bezichtigen. In de watermolen laten de molenaars zien hoe het graan wordt gemalen. Geen oud gebouw, maar wel een nieuw gebruik is de kasteelmoestuin die onlangs opnieuw is ingericht en die de brasserie voorziet van verse groente en kruiden.

Demonstraties en proeverij

In de boomgaard en bij de houtoven worden hapjes gebakken die te proeven zijn en verkocht worden. Ook wordt het nieuwe Landgoedbier gepresenteerd, ambachtelijk gebrouwen bij het Open Luchtmuseum in Arnhem. Er zijn demonstraties dorsen, hout slepen met paarden met een zogenaamde Malle Jan. Een mobiele zagerij, een houtkunstenaar en authentiek wolspinnen.

Voor kinderen

Kinderen kunnen een rondritje maken op een ezel of het `Houtspoor' volgen. Ze ontdekken hoe je van een boomstam een nestkastje kan maken en beleven daarbij de geur, kleur en structuur van hout.

Levend landgoed

De organisatie van het festival is in handen van Natuurmonumenten in samenwerking met Urtica de Vijfsprong en de Keuken van Hackfort. Natuurmonumenten wil dat landgoed Hackfort een levendig en economisch levensvatbaar landgoed is en werkt daarom samen met genoemde organisaties aan nieuwe functies voor het landgoed. Het Hackfortfestival is een mooie gelegenheid om te genieten van het landgoed.

Zorgboerderij

Urtica de Vijfsprong biedt behandeling en zorg aan mensen met een psychiatrische problematiek en aan mensen met een verstandelijke beperking. Het samen leven en werken staat hierbij voorop. In 2006 is Stichting Urtica gestart met de ontwikkeling van een gemeenschap op landgoed Hackfort: Urtica op Hackfort. Op dit moment wonen er 16 mensen op de zorgboerderijen. Daarnaast is een kinder- en jeugd gezinshuis, waar 7 kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 jaar verblijven.

De toegang van het festival is gratis. Voor sommige activiteiten kan een bijdrage gevraagd worden. Het volledige programma is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/content/hackfortfestival. Het festival duurt van 12.00 tot 17.00 uur.