Gemeente Tiel


Open Monumentendag 2011: Herbestemming Slachthuis

Op zondag 11 september as. vindt weer de landelijke Open Monumentendag met als thema 'Herbestemming', van dierenleed naar dierenliefde! plaats. Dit jaar staan de activiteiten rondom het slachthuis centraal. Decennialang was dit de plaats waar dieren aan hun einde kwamen. Opvallend is daarom de herbestemming van het slachthuis: nu is hier namelijk de dierenambulance gevestigd, waar juist het redden van dierenlevens centraal staat. Open Monumentendag wordt om 12.00 uur bij het slachthuis officieel ingeluid door Wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld.

Poster Open monumentendag 2011

Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt bij het voormalig slachthuis een kinderboerderij ingericht en is er voor de allerkleinsten de mogelijkheid om een ritje op een pony te maken. Ook Bato, de vereniging van amateur-archeologen in Tiel, is gevestigd in het slachthuis. Op Open Monumentendag is er de gelegenheid om de indrukwekkende archeologische vondstencollectie te bezichtigen.

Altijd al een echte archeoloog willen worden? Voor kinderen is er de mogelijkheid om in de grond op zoek te gaan naar Romeinse munten met een metaaldetector. De gevonden schat mogen de kinderen zelf houden.

Daarnaast is een historische brandweerwagen uit de jaren dertig van de vorige eeuw te zien, dezelfde periode als waarin het slachthuis is gebouwd. Ook is het wagenpark van de dierenambulance te bezichtigen. Uiteraard staat het pand zelf in de spotlights. Er wordt informatie gegeven over de bijzondere functie en architectuur van het pand en daarnaast is er een oud-medewerker, die verhalen vertelt over het slachthuis.

Tegenover het slachthuis opent ook dit jaar weer de monumentale begraafplaats Ter Navolging haar deuren en zal hier een glazen koets te bewonderen zijn. De toren van de St. Maartenskerk is te beklimmen, er zijn er diverse activiteiten in de Dominicuskerk, er is een werkende stoommachine te zien bij het Flipje- en Streekmuseum en is in Wadenoijen de prachtige Middeleeuwse kerk open. De kerk in Drumpt viert deze dag een feestje wegens haar 150-jarig bestaan. Bekijk voor de openings- en voorstellingstijden, het programma.