Ingezonden persbericht


Persbericht, 25 augustus 2011

Bruidsmode B.V. Op reis met Turkse ondernemers
Tentoonstelling in Gemaal op Zuid, 10 september t/m 12 november 2011

Op zaterdag 10 september opent in Gemaal op Zuid de tentoonstelling Bruidsmode B.V. Op reis met Turkse ondernemers met een tableau vivant: 20 modellen showen bruidsjurken van Turkse bruidsmodeondernemers uit Rotterdam en Duisburg. Van een gesluierde en een glinsterende prinssesenjurk tot een diepgekleurde hennajurk.

Zangeres Meral Polat zingt een hennalied, een oude traditie bij Turkse bruiloften. Cultureel planoloog Hans Venhuizen vertelt in een korte inleiding hoe cultuur, bedrijfsleven en modeonderwijs in Rotterdam elkaar kunnen versterken. Vervolgens wordt de winnaar van de ontwerpwedstrijd De Duurzame Bruid bekend gemaakt. Modestudenten van de Willem de Kooning Academie zijn uitgedaagd een bruidsjurk te ontwerpen die voor een nieuwe groep duurzame bruiden aantrekkelijk is. Vanzelfsprekend wordt dan de driedubbele bruidstaart aangesneden. AD/Rotterdams Dagblad columniste Suna Floret is ceremoniemeester van de opening. En alle ondernemers zijn aanwezig.

Nieuwe ondernemers en wereldwijde netwerken
Kosmopolis Rotterdam presenteert in Bruidsmode B.V. de actuele trends in nieuw ondernemerschap met Turkse ondernemers als uitblinkers. Van iedere 1000 Turkse leden van de beroepsbevolking is 12,4 procent zelfstandig ondernemer. Daarmee zijn zij de grootste groep ondernemers die overigens allang niet meer alleen voor de eigen gemeenschap werkt. Kijk maar naar de Rotterdamse bruidsmodewinkels die een breed publiek bedienen en een transnationaal netwerk hebben. In Duisburg zijn de bruidszaken zelfs een krachtige motor gebleken achter de revitalisatie van de wijk Marxloh. In één straat hebben zich tientallen bruidsmodewinkels gevestigd, allemaal van Turks-Duitse winkeliers, die klanten trekken uit heel Europa.

Ondernemersverhalen in beeld
De tentoonstelling toont de enorme verscheidenheid aan bruidsjurken die door Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en ook door autochtoon-Duitse en Nederlandse bruiden worden gedragen. Vrouwen met verschillende culturele en religieuze achtergronden en bijzondere wensen waar de Turkse bruidsmodeondernemers uit Duisburg en Rotterdam een pasklaar antwoord op hebben. Zij hebben bovendien veel interculturele expertise en kunnen zich goed inleven in de vaak grootse bruiloftsfeesten. Maar wat is er voor nodig om een niche te ontdekken en een eigen klantenkring te ontwikkelen? Alle deelnemende ondernemers uit Rotterdam en Duisburg zijn geïnterviewd en vertellen in videofilms hoe zij hun bedrijf runnen. De juryleden van de ontwerpwedstrijd De Duurzame Bruid: Maryam Kordbacheh (ontwerpster), Ellen Sillekens (deskundige duurzaamheid), Gerrit Jan Vos (stilist en hoofd mode WdKA) en Victor van Westering van Victor's Wedding Design in Rotterdam beoordelen de ontwerpen van studenten niet alleen op esthetische kwaliteiten maar ook op afzetmarktmogelijkheden.

Bruidsmode B.V. Op reis met Turkse ondernemers

Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, 3072 EL Rotterdam, Toegang: gratis. Openingstijden: wo. t/m. za 11.00-17.00 uur. Informatie: Kosmopolis Rotterdam, Putselaan 131-133, 3072 CE Rotterdam www.kosmopolisrotterdam.nl