Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 10 september
(867 woorden)

Open Monumentendag 2011:

Mgr. Van den Hende onthult Kruiswegstatie en presenteert geloofsboekjes

Tijdens de Nationale Monumentendag op zaterdag 10 september onthulde Mgr. Dr. J.H.J. van den Hende, Bisschop van Rotterdam, om 11.00 uur in de Kathedraal HH. Laurentius en Elisabeth in Rotterdam een kruiswegstatie die in restauratie is. Het vormt de start van de restauratie van alle 14 kruiswegstaties, waarvan de totale kosten bijeen zijn gebracht door particuliere giften. Bij de onthulling van de 14e statie werd al zichtbaar wat het verschil is tussen het gedeelte dat professioneel is gereinigd en het andere deel. De staties zijn, net als de andere geschilderde kunstwerken, door kunstenaar Jan Dunselman tussen 1910 en 1930 geschilderd.

Mgr. Van den Hende presenteerde aansluitend de recent uitgebrachte geloofsboekjes over de sacramenten en over de sociale leer van de Kerk. Deze boekjes worden in de periode volgend op de Open Monumentendag over geheel het bisdom verspreid.

"De eerste serie geloofsboekjes is een kernachtige uitleg van de rijkdom van de sacramenten. De tweede serie geloofsboekjes gaat over thema's van de sociale leer. Je zou kunnen zeggen dat er twee lijnen zijn. Een lijn naar binnen: in geloof gevoed en gesterkt worden door Christus in de sacramenten. Een lijn naar buiten om zoals de apostel Jakobus (Jak. 2, 14-17) het zegt: 'je geloof ook in daden laten zien'. Ieder mens wordt door God geroepen. De geloofsboekjes over de sacramenten en de sociale leer helpen je om als gedoopte te beseffen dat je een roeping hebt tot opbouw van de Kerk en de wereld : verbonden met Christus worden we met het evangelie in ons hart uitgezonden in het concrete leven van alledag.", aldus Mgr. Van den Hende.

De eerste sets geloofsboekjes werden door de bisschop overhandigd aan plebaan Chr.N. Bergs, Zr. Magnificat, moeder-overste van de Missionaries of Charity (Zusters van Moeder Teresa) in Rotterdam en verder aan oud-wethouder Peter Lamers, verbonden aan de RVKO Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs; vrijwilligers van Lucas Cooking (Lucaskerk, Vlaardingen), een delegatie van La Sagrada Familia (de Spaanstalige parochie in Rotterdam; de kerngroep Wereldjongerendagen die onlangs in Madrid is geweest en aan Steven van Eijck, oud-staatssecretaris en bekend als initiator van Your World Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad.

Dr. Steven R.A. van Eijck heette Mgr. Van den Hende welkom in onze stad en in ons bisdom: "Vandaag biedt u ons uw en onze geloofsbrieven aan. Daarmee geeft u aan: samen op weg te willen gaan. Uw keuze om ons te doordringen van het belang van de zeven sacramenten: het paasgeschenk van Jezus, toont hoe zeer u ons een handreiking wil bieden om gedurende ons gehele leven bij alle belangrijke gebeurtenissen, te her- en erkennen, dat er altijd en overal een hechte band bestaat met Jezus, met ons geloof, met onze kerk. U staat daarmee tussen de mensen, bent één van hen en reikt ze de hand. Zo hebben we deze stad samen gebouwd en dat is precies de aanpak waar in het bijzonder de jeugd op hoopt. Met uw tweede keuze om de sociale leer van de Rooms-Katholieke kerk centraal te stellen, plaatst u de kerk en uzelf midden in de maatschappij. Een maatschappij die sterk beïnvloed wordt vanuit een overheid, onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van politici. Ook de Haagse werkelijkheid ligt binnen uw bisdom. Het is uiterst bemoedigend dat u, volgens goed Rotterdamse traditie, de brug slaat tussen beide werelden."

Algemeen Directeur Drs. P. Lamers sloot daar op aan met: "Binnen onze vereniging zijn wij al een aantal jaren serieus bezig om ons met directies en leerkrachten te bezinnen op onze katholieke wortels. Daaruit zijn twee belangrijke beleidsnotities voortgekomen. In de notitie Beleidsnotitie Katholieke Identiteit wordt aandacht besteed aan de zeven katholiek-christelijke waarden die ten grondslag liggen aan het beleid ten aanzien van de katholieke identiteit van onze vereniging en van onze 63 scholen. In de notitie over Waarden, Normen en Burgerschap wordt nadrukkelijk gerefereerd aan de sociale leer van de Katholieke Kerk: die vormt de inspiratie, het fundament en uitgangspunt van ons beleid ten aanzien van burgerschap. Vandaar dat ik namens de RVKO u dankbaar ben voor deze geloofsboekjes: zij zijn een welkome aanvulling voor ons in de verdieping van ons katholieke erfgoed en zullen als zodanig van nut kunnen zijn voor personeel en leerlingen op onze scholen."

Enkele jongeren die recent naar de Wereldjongerendagen te Madrid waren gegaan, verwezen in hun dankwoord aan de Bisschop naar de catechese waarin Mgr. Van den Hende eerder sprak over 'levende stenen'. "De catechese heeft ons reeds in Madrid bijgestaan tijdens de verdiepingsgesprekken onder elkaar. De geloofsboekjes vullen de catechese aan en zullen de jongeren verder sterken in hun geloof."

La Sagrada Familia is een RK Parochie voor mensen uit meer dan 23 Spaanssprekende landen. Deze gemeenschap hecht groot belang aan onderlinge ontmoeting, ondersteuning en bruggen bouwen. Ze probeert haar steentje bij te dragen aan onze interculturele samenleving. "Als geloofsgemeenschap vinden ze hiervoor inspiratie in de persoon van Jezus van Nazareth die ons bewust maakt van het feit dat wij niet alleen broeders en zusters van elkaar zijn, maar ook verantwoordelijk voor elkaar zijn.", aldus Lourdes Villamil.

De kathedraal was de gehele dag open voor bezoekers in het kader van Open Monumentendag. Het programma voorzag onder meer in zang door een kinderkoor begeleid door de Kaapverdische gitarist Luis Semedo en een optreden van de zanger Mario Raadwijk.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /