Wetterskip Fryslân

rwzi Franeker

Zaterdag 10 september open dag op rwzi Franeker

maandag, 5 september 2011

Altijd al willen weten hoe afvalwater wordt gezuiverd?

Op zaterdag 10 september 2011 organiseren de bedrijven van Industrieterrein Oost in Franeker een Open Dag met het thema Duurzaamheid. De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Wetterskip Fryslân is op deze dag open voor publiek. Wetterskip Fryslân organiseert hier van 10.00 tot 17.00 uur rondleidingen en diverse activiteiten. De open dag is ook leuk voor kinderen, tot 12 jaar onder begeleiding.

Op de Open dag op zaterdag 10 september kan iedereen van dichtbij zien hoe het afvalwater van Franeker en omliggende kernen (Berlikum, Menaldum, Dronrijp, Tzum, Welsrijp, Winsum, Spannum, Oosterlittens, Ried, Peins, Dongjum, Beetgum, Beetgumermolen, Engelum, Marssum, Deinum, Boksum, Hijlaard, Baard, Baijum, Huins, Blessum, Schingen, Slappeterp, Schatzenburg) op een duurzame manier wordt schoongemaakt. Daarnaast presenteren de Technische dienst en de Muskusrattenbestrijding van Wetterskip Fryslân zich. Zij vertellen graag over hun werkzaamheden binnen het waterschap.

Vanaf het industrieterrein Oost vertrekt een boot (een snelle of een stabiele overdekte) richting de rwzi. Na de bezichtiging, worden bezoekers met een speciaal treintje door het open veld naar het industrieterrein teruggebracht. Het adres van de rioolwaterzuivering Franeker is Oostelijke Industrieweg 31.

Wetterskip Fryslân heeft 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Iedere dag wordt hier 250 miljoen liter afvalwater schoongemaakt. Dat zijn ongeveer 8.500 volle vrachtwagens. Het vieze water komt vanuit huizen en bedrijven in het riool terecht. Van daaruit gaat het naar één van de 28 zuiveringen, waar het water wordt schoongemaakt. Het gezuiverde water wordt komt vervolgens weer in het oppervlaktewater terecht.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Franeker

Luchtfoto van de rioolwaterzuivering in Franeker (fotograaf: Jelle Hayma)