Raad van State


maandag 12 september 2011
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bunnik van het bestemmingsplan 'Scholeneiland Bunnik'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuwe multifunctionele accommodatie op het Scholeneiland Bunnik. De gemeente wil hierin naast de Anne Frankschool een groot aantal maatschappelijke voorzieningen vestigen. Het plan maakt verder ook de bouw van woningen mogelijk. Het gaat daarbij om woningen voor ouderen met dementie, starterswoningen en zogenoemde patiowoningen. Ook op de locatie waar de Anne Frankschool was gevestigd komen nieuwe woningen. Een aantal inwoners uit Bunnik verzet zich tegen de woningbouwplannen. Zij vinden het onterecht dat er speelruimte voor de kinderen uit de omgeving wordt opgeofferd voor woningbouw. Ook wordt het dorpse, groene karakter van het scholeneiland aangetast. De woningbouwplannen zouden bovendien afwijken van het oorspronkelijke doel voor het gebied. Ten slotte voeren de bewoners aan dat er voldoende alternatieve locaties zijn binnen de gemeente om woningen te bouwen. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201103832/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van een ontheffing van het verbod om boven een deel van Den Haag en Wassenaar te vliegen. Het gaat om een rechthoekig gebied boven de paleizen Huis ten Bosch en het Noordeinde, het landgoed De Horsten en het Binnenhof en omgeving. Een man die aan de Rijksstraatweg in Wassenaar woont had om de ontheffing gevraagd. De minister heeft wel toestemming gegeven voor de aanleg van een helihaven aan de Rijksstraatweg. Volgens de minister kan geen structurele ontheffing worden verleend om in de zogenoemde no fly-zone te vliegen. De man bestrijdt dat. Volgens hem is het alleen mogelijk om een ontheffing te weigeren wanneer de veiligheid van het Koninklijk Huis in het geding is of wanneer er dreiging bestaat voor 'Den Haag'. Omdat daarvan geen sprake is, had de minister de ontheffing moeten verlenen, aldus de man. De rechtbank in Den Haag verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100905/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Breda van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid'. Het plan heeft betrekking op het gebied ten zuiden van de spoorlijn Breda-Roosendaal. Een groot aantal inwoners van de gemeente en de milieuverenigingen De Groene Koepel en Markant komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De milieuverenigingen vinden dat het plan te veel mogelijkheden biedt voor intensieve veehouderij in het gebied. Dit zou volgens hen in strijd zijn met het provinciale reconstructieplan De Baronie. Ook zijn de ruime mogelijkheden voor de bouw van (tijdelijke) teeltondersteunende voorzieningen, zoals kassen, de milieuverenigingen een doorn in het oog. Verder zou het zeer waardevolle natuurgebied Het Markdal onvoldoende worden beschermd tegen verstedelijking. Ook hebben ze bezwaar tegen de mogelijkheid om seizoenarbeiders tijdelijk te huisvesten in het buitengebied. Ten slotte mag een gebied dat eerder zou zijn aangewezen als natuurgebied ter compensatie van de gevolgen van de aanleg van de HSL niet worden veranderd in agrarisch gebied, aldus de milieuverenigingen. Een van de inwoners is het er niet mee eens dat het plan het mogelijk maakt om in een manege tegenover zijn woning feesten voor een grote groep te organiseren. Andere inwoners vinden dat de bouwmogelijkheden die een andere manege krijgt in strijd zijn met het reconstructieplan De Baronie. Een aantal telers van groente en fruit heeft bezwaar tegen het feit dat zij voor een aantal werkzaamheden op het land een zogenoemde aanlegvergunning moeten aanvragen. Zo'n vergunning zou hen belemmeren in hun bedrijfsvoering. De gemeente vindt zo'n vergunningstelsel juist noodzakelijk vanwege de waardevolle archeologische waarden in het gebied. De ZLTO, afdeling Breda verzet zich tegen de noodzaak een aanlegvergunning aan te vragen voor werkzaamheden aan de waterhuishouding. Volgens de organisatie biedt de waterschapskeur al voldoende bescherming en is het niet nodig om ook nog een aanlegvergunning te eisen. Ook het provinciebestuur van Noord-Brabant komt in beroep tegen het plan. Het bestuur is het er niet mee eens dat in het plan een aantal oude agrarische bedrijfswoningen is bestemd als gewone woning. Vanwege de grote groep van bezwaarmakers wordt de behandeling van de zaak op 13 september 2011 op zitting voortgezet. (zaaknummer 200908508/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Limburg van het provinciale inpassingsplan 'Buitenring Parkstad Limburg'. Het plan maakt de aanleg van Buitenring Parkstad Limburg mogelijk. Het tracé van de ringweg loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ten zuiden van Kerkrade. Het tracé met een totale lengte van 26 kilometer loopt door de gemeenten Nuth, Heerlen, Schinnen, Brunssum, Onderbanken, Landgraaf en Kerkrade. Van de ringweg loopt 8 kilometer over bestaande wegen die daarvoor worden verbreed en aangepast. Het resterende deel van de buitenring zal nieuw worden aangelegd. De buitenring zal in beide richtingen dubbele rijstroken krijgen waarop maximaal 100 km/uur mag worden gereden. De provincie Limburg wil met de buitenring de economische, toeristische en recreatieve positie van de stadsregio Parkstad Limburg verbeteren. De weg verbetert de ontsluiting en bereikbaarheid van de regio en heeft ook positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, aldus de provincie. Tegen het plan zijn ongeveer 135 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een groot deel van de bezwaren heeft betrekking op de gevolgen van de aanleg van de buitenring voor de geluidsbelasting, de natuur en de luchtkwaliteit. Zo zou het akoestisch onderzoek niet deugen en is onvoldoende rekening gehouden met de al bestaande geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen bij Schinveld. Ook worden er te weinig geluidswerende maatregelen, zoals de aanleg van geluidsschermen, getroffen, aldus de bezwaarmakers. De weg zou verder nadelige gevolgen hebben voor de beschermde natuurgebieden 'Geleenbeekdal' en 'Brunssummerheide'. In dit verband maken de bezwaarmakers zich vooral zorgen over de uitstoot van stikstof op de kwetsbare natuur. Ook zou de weg de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur aantasten. Daarnaast worden het nut en de noodzaak van de aanleg van de buitenring betwijfeld. Ook zou het uitgebreide onderzoek naar de gevolgen van het plan voor het milieu, het zogenoemde milieueffectrapport, achterhaald zijn.
De zitting gaat ook over de vaststelling van hogere geluidswaarden door het college van gedeputeerde staten van Limburg. De hogere geluidswaarden zijn nodig vanwege het geluid van de buitenring zelf, maar ook van bestaande wegen die als gevolg van de aanleg van de buitenring aangepast moeten worden. In totaal zijn voor 185 woningen en een woonwagenstandplaats hogere geluidswaarden vastgesteld. Tegen dit besluit komen twaalf inwoners van onder meer Brunssum, Landgraaf, Nuth, Kerkrade en Hoensbroek in beroep bij de Raad van State. Vanwege de grote groep van bezwaarmakers worden beide zaken op acht verschillende zittingsdagen behandeld. De zitting zal worden voortgezet op 13, 14, 16, 19, 21, 22 en 23 september. Vandaag wordt een aantal algemene onderwerpen behandeld, waaronder nut en noodzaak, het milieueffectrapport, verkeersveiligheid, geluidhinder, luchtkwaliteit, de gevolgen van het plan voor beschermde natuurgebieden en de Ecologische Hoofdstructuur en de flora en de fauna. Op de zeven andere zittingsdagen komen de individuele beroepschriften aan de orde. (zaaknummers 201011757/1 en 201012728/1)

11.15 uur
bestemmingsplan 'Melkweg e.o. 2009'. Het plan heeft betrekking op de Melkweglocatie die de gemeente wil herontwikkelen. De Melkweg ligt in de wijk Brandenburg in het zuiden van Bilthoven. Op deze locatie wil de gemeente drie basisscholen vestigen. Deze scholen zijn volgens de gemeenteraad toe aan nieuwe huisvesting. Naast de scholen verhuist ook de muziekschool naar het Cultureel en Educatief Centrum op de Melkweglocatie. Ten slotte krijgt ook de nieuwe bibliotheek een plaats in het nieuwe centrum. Ook worden er ongeveer 230 woningen gebouwd. Een man die aan de Olberslaan woont, komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij verzet zich in het bijzonder tegen de woningbouw aan de Olberslaan. Het plan maakt daar een appartementengebouw van vier etages mogelijk. Onder het gebouw wordt een parkeergarage gebouwd. De omwonende vindt het gebouw te hoog en te fors. Volgens hem leidt het gebouw tot een vermindering van zonlicht en uitzicht. Bovendien tast het gebouw de groene omgeving aan. Ook vreest de man verkeersoverlast. (zaaknummer 201104011/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.