Provincie Overijssel

10 september UITfestival Overijssel


1 september 2011

Onder de noemer UITfestival Overijssel presenteren de Overijsselse theaters en andere culturele instellingen zich op zaterdag 10 september voor de eerste keer gezamenlijk aan het publiek. Op de website www.jijenoverijssel.nl wordt die dag een live webcast vanaf diverse theaterlocaties en het Zwolse Thorbeckegrachtfestival verzorgd. In veel steden en dorpen kan het publiek kennismaken met het veelzijdige aanbod aan theater, muziek en kunst in allerlei vormen. Het is de bedoeling dat dit gratis te bezoeken festival de jaarlijks terugkerende aftrap van het Overijsselse culturele seizoen wordt.

In het verleden startten theaters en culturele instellingen afzonderlijk het nieuwe seizoen. Met dit nieuwe initiatief presenteren de meesten hun programma op dezelfde dag. Het doel van het UITfestival is om zoveel mogelijk mensen alvast te laten ruiken aan mooie producties op het gebied van de kunst en cultuur. Het initiatief van het UITfestival Overijssel is in handen van de vier grote theaters in de provincie: Odeon de Spiegel Theaters Zwolle, Rabotheater Hengelo, Stadsschouwburg en Muziekcentrum Enschede en de Deventer Schouwburg. Ook de 21 kleine theaters, die verenigd zijn in de OKTO, zijn bij de cultuurdag betrokken.

Veel theaters openen op 10 september hun deuren voor allerlei activiteiten. In een aantal steden, zoals Enschede, Hengelo en Deventer, is er één centrale festivallocatie in de stad. Het is de bedoeling dat het festival elk jaar een andere `hoofdlocatie' heeft. Deze eerste editie is verbonden aan het Thorbeckegracht Festival in Zwolle.

Divers en uitgebreid programma

Op het programma in Zwolle staan grote namen, zoals Karin Bloemen, Veldhuis & Kemper en het Orkest van het Oosten. Enschede heeft in een park een Cultuurbrunch georganiseerd, waar het publiek onder het genot van een broodje kan genieten van optredens van onder andere Ernst Daniel Smid. Voor kinderen is er een Speelmarkt, waar ze kunnen knutselen en er zijn kinderoptredens in een minitheater. Het programma in Hengelo vindt in het Prins Bernhardplantsoen plaats. Dit om 17.00 uur beginnende programma biedt het publiek optredens van onder andere zangeres Lilian Hak en de swingende band Motownhead. Deventer open het seizoen met DeventerUIT. Tijdens dit gratis toegankelijke evenement in de Deventer Schouwburg geeft onder meer JURK! een popshow, treedt Memphis Maniacs op en worden de films Suiker en Bukowski vertoond.

In de media en op internet

RTV Oost, de Twentsche Courant Tubantia en De Stentor zullen vooraf, tijdens en na afloop van het UITfestival ruim aandacht besteden aan de opening van het culturele seizoen en aan de diverse culturele instellingen in de provincie. Zo is er op 10 september van 20.00 tot 22.00 uur op RTV Oost een live-uitzending te zien met een uitgebreid verslag van het eerste UITfestival Overijssel. Diverse optredens zijn tevens via een livestream op internet te volgen. Informatie over het programma van het UITfestival per stad en dorp is te vinden op http://www.uitisin.nl/ en de sites van de deelnemende theaters en culturele instellingen