Gemeente De Bilt



31-08-2011

Op zaterdag 10 september staat de deur van vele monumenten in de gemeente De Bilt van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor het publiek. Het thema van dit jaar is "Nieuw gebruik - Oud gebouw". Tijdens de Open Monumentendag is te zien hoe monumenten die hun oorspronkelijke functie verloren een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Langs de opengestelde monumenten is een fietsroute uitgezet. Kom langs en luister naar de verhalen van de enthousiaste gebruikers en eigenaren. Op verschillende locaties wordt live muziek ten gehore gebracht, door muzikanten uit de eigen gemeente.

Programma

Het comité Open Monumentendag van de gemeente De Bilt heeft dit jaar weer een mooi programma op kunnen zetten. De opening van de Open Monumentendag 2011 zal worden verricht door drs. A.J. Ditewig, wethouder van o.a. Monumenten, op zaterdag 10 september om 10.00 uur op Jagtlust, het gemeentehuis van De Bilt, aan de Soestdijkseweg Zuid. Vanaf dat moment zijn alle opengestelde monumenten in de gemeente open voor het publiek, tot 16.00 uur 's middags.

De opengestelde monumenten van 2011 zijn:

* Gemeentehuis Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173-175, Bilthoven
* Villa Ekeliden, Soestdijkseweg Zuid 267, Bilthoven
* Circuswagen Strassburger, Vuursche Dreef 91, Hollandse Rading
* Hofstede Koddestein, Dorpsweg 61, Maartensdijk
* Het oude postkantoor, Dorpsweg 46, Maartensdijk
* Voormalig gemeentehuis Maartensdijk, Tolakkerweg 217, Maartensdijk
* Boerderij Oog in 't Schild, Dr. Welfferweg 27, Achttienhoven
* Huize Voordaan, Groenekanseweg 85, Groenekan
* De Oude School, Burg. De Withstraat 31, De Bilt

De fietsroute langs de opengestelde monumenten vindt u op www.debilt.nl. De fietsroute is grotendeels ook goed met de auto af te leggen.

Scholen

Voorafgaand aan de Open Monumentendag besteden de scholen in de gemeente De Bilt ook aandacht aan het onderwerp. Op 7, 8 en 9 september maakt een groot aantal scholieren uit de groepen 7 en 8 van de basisschool kennis met de gemeentelijke monumenten. Door het maken van verschillende opdrachten en een speurtocht leren zij de opengestelde monumenten kennen. De leerlingen worden ontvangen op Fort Ruijgenhoek, de boerderij aan de Dr. Welfferweg 114 in Westbroek en de RK Michaelkerk in De Bilt.

Thema "Nieuw gebruik - Oud gebouw"

oewel een gebouw vaak voor een bepaalde functie is ontworpen, veranderen vaak de eisen en wensen voor gebruik. Herbestemming van monumenten is dan ook een belangrijk onderwerp. Want monumenten zijn parels van ons cultureel erfgoed. Het zijn tastbare overblijfselen uit het leven van onze ouders en voorouders. Ze vormen een deel van onze identiteit: wat is Westbroek zonder zijn kerk, Bilthoven zonder gemeentehuis Jagtlust, of Maartensdijk zonder de boerderijen langs de Dorpsweg?

Wat eens een luxe oord was waar gegoede lieden uit de stad zich ontspanden, is nu omgetoverd in een gemeentehuis. En denkt u eens aan de nieuwe functies van het oude ziekenhuis (sanatorium) Berg en Bosch en het tot woning verbouwde voormalige gemeentehuis annex postkantoor in De Bilt. Dankzij de moderne bestemmingen die deze monumenten hebben gekregen is er nu nog veel monumentaals te ontdekken.

Meer informatie

Kijkt u ook eens op www.debilt.nl. Hier vindt u onder andere de fietsroute en achtergrondinfo over opengestelde monumenten. Wilt u meer weten over het thema of welke activiteiten er buiten de gemeente plaats vinden? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl.

Bilthoven, 31 augustus 2011