Grenzen van Nederlands oudste extreme sport worden opnieuw verlegd

Persbericht van Red Bull Nederland BV

Red Bull gaat op zoek naar de geschiedenis en grenzen van de oer-Nederlandse sport Fierljeppen

Een langere polsstok, een hogere schans, dieper water en een verplaatsbaar zandbed doen op zaterdag 10 september de grenzen vervagen van de oudste extreme sport van Nederland: fierljeppen. Tijdens deze tweede editie van Red Bull Fierste Ljepper worden de beste fierljeppers voor de Koppelpoort in Amersfoort uitgedaagd verder dan ooit te springen. Op deze monumentale dag strijden 15 heren en 8 dames in de finale die ze door middel van kwalificatiewedstrijden bereikt hebben. Het evenement is gratis toegankelijk voor publiek en start om 14.00 uur. Naast professionele fierljeppers gaan ook enkele polsstokhoogspringers de uitdaging aan, waaronder voormalig wereldkampioen Rens Blom.

De Koppelpoort stamt uit 1425 en is één van de belangrijkste beeldmerken van Amersfoort. Het is een gecombineerde water- en landpoort die onderdeel uitmaakte van de tweede ommuring van de stad. Het polsstokverspringen - ofwel fierljeppen - gaat nóg verder terug in de geschiedenis. In de 12e eeuw was dit de manier om over riviertjes, sloten, kanalen en grachten te springen. In 1767 werd de eerste fierljepwedstrijd gehouden en in 1972 vonden de eerste Nederlandse Kampioenschappen plaats. Ruim 38 jaar later worden nog steeds competities gehouden, maar lijkt de sport verdreven naar de marge. Jaco de Groot over de grenzen die tijdens het evenement verlegd worden: "de langere polsstok en hogere afzet die Red Bull in dit fierljep evenement heeft toegevoegd, zorgen voor een nieuwe uitdaging en extreme records. Je moet nog scherper zijn tijdens je sprong en risico durven nemen. Het is of nat of ongelofelijk ver!"

Op 10 september, wanneer de Koppelpoort open staat vanwege Open Monumentendag, kan het publiek dus niet alleen kennis maken met deze monumentale poort. Ook fierljeppen laat deze dag zien dat de sport met zijn rijke geschiedenis één van de meest complexe atletiekvormen is. Om records te breken moeten de verschillende onderdelen van een fierljepspong perfect beheerst worden. De atleet begint zijn sprong met een explosieve sprint naar het einde van de schans en springt daarna in de polsstok - die al in het water klaar staat - om vervolgens zo ver mogelijk naar boven te klimmen. Met stok en al zweeft de atleet naar voren om uiteindelijk met een krachtige afsprong zo ver mogelijk in het drijvende zandbed te landen.

In 2010 vond Red Bull Fierste Ljepper voor het eerst plaats voor de Rijksmunt in Utrecht. Tijdens de tweede editie gaat de uitdaging voor de fierljeppers nóg verder. Naast de langere polsstok, hogere schans en dieper water, is het zandbed waarop de atleten landen verkleind. Daarnaast is dit zandbed verplaatsbaar, wat de uitdaging nog groter maakt en de kans op de gevreesde natsprong vergroot.

Red Bull Fierste Ljepper start om 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. Het publiek kan vanaf de kades het evenement beleven en de sprongen van deze oudste extreme sport van Nederland aanschouwen. RTL 7 zendt dezelfde avond om 19.00 uur een verslag van dit sportevenement uit.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.redbull.nl



Razende Robot Reporter