Gemeente Aalburg


Nieuws

Open Monumentendag

Erfgoed Altena heeft voor Open Monumentendag gekozen voor aandacht voor 200 jaar burgerlijke stand. Dit in combinatie met het landelijke thema `oud gebouw-nieuw gebruik'. Open Monumentendag heeft dit jaar een feestelijk tintje omdat het evenement voor het 25e jaar wordt gehouden.

In de drie Altena gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn (voormalige) gemeentehuizen te vinden, die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Echtparen die daar getrouwd zijn kunnen anno 2011 opnieuw op deze locatie worden vereeuwigd op zaterdag 10 september tussen 13.00-15.00 uur op vertoon van hun trouwfoto. In vijf dorpen zijn fotografen van fotogroep Lumiere aanwezig om de nieuwe trouwfoto's te maken. Dit zijn in Werkendam Hoogstraat 38 (nu restaurant en deels woonhuis); in Andel, Burgemeester van der Schansstraat 2 (nu woonhuis); Almkerk, Kruistraat (nu bedrijf); Rijswijk, Rijswijksesteeg 7 (nu Gereformeerde kerk Giessen/Rijswijk) en Rijswijk, Slagboomstraat 6 (nu woonhuis) en in Wijk en Aalburg bij het huidige gemeentehuis. De kosten voor het fotograferen zijn drie euro per foto. In de Martinuskerk in Woudrichem kan kennis gemaakt worden met de voorloper van de burgerlijke stand; namelijk de doop-, trouw- en overlijdensboeken die door de kerken werden bewaard.

Maandag 5 september wordt op het gemeentehuis van Aalburg een lezing gehouden door Bert de Vaan van het Streekarchief over 200 jaar burgerlijke stand. Deze `code civil' werd in 1811 ingevoerd door Lodewijk Napoleon en registreerde het leven van iedere inwoner van de wieg tot het graf.

Vrijdag 9 september is de Klassendag; 400 leerlingen van acht basisscholen uit de regio brengen die dag een bezoek aan fort Giessen of de vesting Woudrichem.

In de Teerkamer wordt 9 september het tweede Altena Erfgoed debat gehouden met Paula Jorritsma als debatleider. Deze keer worden enkele architecten uitgenodigd die vertellen over geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van oude gebouwen met een nieuwe bestemming. Uiteraard is er volop ruimte voor debat.

Op Kasteel Dussen is zaterdag 10 september te zien hoe er vijftig jaar geleden getrouwd werd en anno 2011. Tegen een kleine vergoeding kunnen bezoekers genieten van thee met diverse trouwsnoeperijen en zich laten verwennen door bruid en bruidegom. In Werkendam is het voormalige gemeentehuis op Hoogstraat 35 te bezichtigen en is aandacht voor geboorte. Er worden enkele verzamelingen van geboortekaartjes tentoongesteld. Ook zijn oude kraamspullen te zien van voormalig kraamverzorgster Francien van Helden uit Dussen. In de Oudheidkamer is aandacht voor Koninklijke geboortes.

In Fort Giessen wordt een expositie ingericht over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met speciale aandacht voor betonnen schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Op 10 en 11 september wordt in de vesting Woudrichem tevens de Kunstroute gehouden met op zondag het evenement Pruuve Maor.

Tevens stellen enkele particulieren hun woning open om te bezichtigen. Het gaat om de Appelschuur, Hoek 10-12 in Dussen; de voormalige sluiswachterwoning op Rijksweg 108 te Nieuwendijk en de voormalige burgemeesterswoning Hoogstraat 53 te Werkendam.

Voor de meest actuele informatie

www.openmonumentendag.nl
www.erfgoedaltena.nl