Gemeente Zutphen

uitreiking Paltsprijs op Monumentendag

Eén van de panden die voor de Paltsprijs is genomineerd

De Paltsprijs, een zutphense prijs voor particulieren en bedrijven in de gemeente Zutphen die hun pand op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt, wordt op 10 september uitgereikt tijdens de Open Monumentendag.
De jury, De jury -bestaande uit Wijnhuisfonds-voorzitter Derk-Jan Verstand, emeritus hoogleraar Willem Vrijhof en de directeur van de Stedelijke Musea Zutphen Tiana Wilhelm- maakt de winnaars bekend. Winnaars, want er is voor het eerst ook een publieksprijs. De jury stelt eerst uit alle aanmeldingen een lijst op en komt vervolgens tot drie nominaties. Daaruit kiest de jury uiteindelijk de winnaar. De eigenaren van dit pand krijgen een oorkonde, een schildje dat aan de gevel kan worden bevestigd en een bedrag van EUR500 euro. Het publiek bepaalt via www.wijnhuisfonds.nl de winnaar van de publieksprijs. Stemmen kan vanaf half augustus.

Alle gerestaureerde woonpanden, -objecten en -locaties in Zutphen, Warnsveld en het buitengebied die tussen augustus 2009 en 2011 zijn opgeleverd, komen voor deelname in aanmerking.

Het Wijnhuisfonds reikt de Paltsprijs sinds 2009 uit. Van 1997 tot en met 2005 was het een initiatief van Zutphen Marketing. Het Wijnhuisfonds wil met de Paltsprijs het stedelijk schoon in Zutphen bevorderen door 'zorg voor instandhouding van hetgeen aldaar van belang is uit het oogpunt van geschiedenis of kunst'.