Ingezonden persbericht


Tweede editie Kunsthal Light
Het kraaipotlood, Nacho Simal

9 september t/m 6 november 2011

Voor de twee editie van Kunsthal Light maakt de Spaanse kunstenaar Nacho Simal dit najaar een speciaal ontworpen wandschildering op de witte wand van de etalage in de Kunsthal Rotterdam. Vanaf 1 september is Simal ter plekke aan het werk te zien. De oplevering van het kunstwerk valt samen met het festival Wereld van Witte de With waar de Kunsthal deel van uitmaakt. Dit driedaagse kunstfestival claimt de straat voor jonge Europese Kunstenaars.

Kunsthal Light
De Kunsthal Rotterdam ontwikkelt een nieuw programma met de titel Kunsthal Light. Dit programma richt zich op het creëren van kansen voor talentvolle kunstenaars met een internationale achtergrond of dubbele nationaliteit. Kunsthal Light richt de spotlight in het bijzonder op modern muralists, urban-, graffitti- en stripkunstenaars. De Kunsthal stelt hiervoor drie keer per jaar voor een periode van acht weken de etalage langs de hellingbaan beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt deze in te richten. Vanwege de glazen wand van de etalage is het werk ook voor publiek buiten te zien. Eerder dit jaar ontwierp de Amerikaanse kunstenaar Ben Merris speciaal voor de eerste editie een Cave Painting. Voor de volgende editie in november is de Zuid-Afrikaanse kunstenares Suzanne Opperman uitgenodigd. Nacho Simal
Nacho Simal (1974) is afkomstig uit Zaragoza en woont en werkt in Barcelona. Simal is de medeoprichter van het collectief E.T. (Estudiosos del Tema, 2001). Binnen het collectief komen strips, (video)kunst en elektronische muziek bij elkaar. Sinds 2008 is E.T. een stichting en uitgeverij. De belangrijkste uitgave is het kunststripblad La Cruda, waarin een keur van internationale kunstenaars publiceert, onder wie ook Nederlandse. In de galerie van E.T. exposeerde in 2010 het Nederlands collectief Lamelos. Het werk van dit kwartet sluit naadloos aan bij de raadselachtige werelden van Simal. Hij maakt vergezichten van eindeloze landschappen die worden bewoond door vreemdsoortige planten en dieren. Een olifant zoekt een hand om de vruchten mee uit een boom te plukken en een pinguïn gaat in kaplaarzen op poolexpeditie. De mensen in zijn tekeningen lijken zich daarentegen niet te kunnen bewegen, ze worden bewusteloos door een dier gedragen of zitten tot aan de nek vast in de grond. Soms belicht Simal een situatie of reeks gebeurtenissen in een serie vanuit verschillende perspectieven.

Kunsthal Light wordt mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB




Ingezonden persbericht